Ερχεται «βροχή» προστίμων για ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Ερχεται «βροχή» προστίμων για ιδιοκτήτες Ι.Χ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευεργετικές διατάξεις, εκπτώσεις προστίμων και παρατάσεις στις προθεσμίες δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν όλους τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στην αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. και δικύκλων, οι οποίοι δεν έχουν «περάσει» τα οχήματά τους από έλεγχο, διατηρούν ανασφάλιστα οχήματα ή δεν έχουν καταβάλει το αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, για τον εντοπισμό των ασυνεπών ιδιοκτητών απαιτείται η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών με την αντίστοιχη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει στην κατοχή του τα ακριβή στοιχεία ιδιοκτησίας και καταβολής ή μη τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία φαίνεται ότι «θέλει τον χρόνο της»· ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και στελέχη του υπουργείου Υποδομών επιμένουν ότι η διασταύρωση των στοιχείων θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στην αποστολή των ειδοποιητηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Μεταφορών ολοκληρώνεται η διαδικασία της καταγραφής στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων των οχημάτων που έχουν «περάσει» από ΚΤΕΟ, ενώ εκκρεμεί ακόμα η καταγραφή των Ι.Χ. που πέρασαν από ΚΤΕΟ και τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα ηλεκτρονικά με το υπουργείο Μεταφορών (πρόκειται για κάποια δημόσια ΚΤΕΟ), καθώς και τα στοιχεία που αφορούν ελέγχους που έγιναν σε νησιά. Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν τα ανέλεγκτα Ι.Χ. να ξεπερνούν τα 600.000 οχήματα. Στα τέλη του μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών. Στη συνέχεια θα καταλογιστεί πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες ανέλεγκτων Ι.Χ., το οποίο θα εμφανίζεται με τη μορφή ειδοποιητηρίων στο Taxisnet του κάθε υπόχρεου.

Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ενημερωθούν περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας του 2016, ενώ τα ειδοποιητήρια εμφανίζονται ήδη στο Taxisnet προς εκτύπωση.

Για τα περίπου 600.000 ανασφάλιστα οχήματα, τα ειδοποιητήρια θα παρέχουν προθεσμία δέκα ημερών, εντός των οποίων θα πρέπει να ασφαλίσει ο ιδιοκτήτης το όχημά του καταβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει σε ασφάλιση του οχήματος, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ θα απειλείται και με διοικητικά πρόστιμα, σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και κυκλοφορίας για έξι μήνες. Σε περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου Ι.Χ. σε ατύχημα, ο ιδιοκτήτης απειλείται με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια, ενώ, σε περίπτωση υποτροπής (επανεμπλοκής σε ατύχημα), η αφαίρεση των στοιχείων οχήματος ισχύει για τρία χρόνια. Παράλληλα, ο ΚΟΚ προβλέπει ποινές φυλάκισης από 2 μήνες έως έναν χρόνο και χρηματικό πρόστιμο που φθάνει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παρείχαν εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο τα στοιχεία των Ι.Χ. που είναι ασφαλισμένα μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τα στοιχεία αυτά έπρεπε στη συνέχεια να διασταυρωθούν με την αντίστοιχη βάση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει όλα τα οχήματα, με και χωρίς εξοφλημένα τέλη κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή