«Αισθάνεται ηθικά συμμέτοχος ο Τσίπρας;»

«Αισθάνεται ηθικά συμμέτοχος ο Τσίπρας;»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Θεοφάνου κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής στην Κοζάνη με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας. Ο «γάμος» είχε δρομολογηθεί ήδη από την υπογραφή του (νέου) μνημονίου από την κυβέρνηση. Η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ήταν μέλος τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσε να έχει μέλλον. Και το χαρτί με την οφειλή των 22.000 ευρώ από τις ημέρες του κινήματος «Δεν Πληρώνω» που είχε την αμέριστη συμπαράσταση και του κυβερνώντος σήμερα κόμματος, ήρθε για να του διαλύσει κάθε αμφιβολία.

«Θέλω να ξέρω εάν αισθάνεται ηθικά συμμέτοχος», λέει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μιλώντας στην «Κ». Ο κ. Θεοφάνου σταμάτησε να πληρώνει τα διόδια της Εγνατίας Οδού τον Νοέμβριο του 2013. «Δεν το έκανα από προσωπικό όφελος. Αλλωστε, μέχρι τότε πλήρωνα κανονικά. Ομως όταν δημιουργήθηκε το κίνημα πολιτικής ανυπακοής “Δεν Πληρώνω”, το οποίο στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ήμουν μέλος, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτήν την πρακτική. Ηταν μια προσωπική πράξη αντίστασης, αλλά στο συλλογικό πλαίσιο της εποχής που έλεγε δεν πληρώνουμε χαράτσια γιατί εξαθλιωνόμαστε».

Από τότε μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 πέρασε συνολικά 130 φορές από τα διόδια του Πολυμύλου Κοζάνης χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο. Είναι κάτοικος Σέρβιων Κοζάνης και την περίοδο που έκανε τις παραβάσεις, εργαζόταν ως έκτακτος αρχαιολόγος σε Βέροια και Θεσσαλονίκη. Οι παραβάσεις διεκόπησαν τον Ιούλιο, όταν κλήθηκε να εργαστεί σε ανασκαφή στην Πτολεμαΐδα και δεν χρειαζόταν να διέρχεται από αυτοκινητόδρομο. «Εκτός από το πολιτικό σκέλος, ήταν και σημαντικό έξοδο για μένα πέρα από τις βενζίνες». Οπως λέει, έχει δύο παιδιά που ζουν στην Ιταλία για τα οποία καταβάλλει 500 ευρώ διατροφή. Από τον Δεκέμβριο είναι άνεργος.

«Αισθάνομαι λίγο προδομένος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο Κίνημα και ο πρόεδρός του τότε είχε αντικρούσει στη Βουλή ως αντιπολίτευση τον νόμο για τα αυξημένα πρόστιμα». Στην ημέρα δράσης του Κινήματος τον Φεβρουάριο του ’11, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε από τα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου: «Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μία πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος που θα γίνει μαζικός, είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα».

Ο κόσμος έχει απογοητευθεί

Ο κ. Θεοφάνου έπεσε θύμα της ποινικής ρήτρας που 20πλασιάζει το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου και το 50πλασιάζει στη συνέχεια αντίστοιχα. Αφού καθυστέρησε την αποπληρωμή (σ.σ. το πρώτο «χαρτί» του ήρθε το καλοκαίρι), τα 430 ευρώ που χρωστούσε βάσει των διελεύσεών του από την Εγνατία μετατράπηκαν σε κάτι λιγότερο από 22.000 ευρώ. «Δεν σου λένε τουλάχιστον ότι το ποσό που χρωστάς θα διπλασιαστεί ή έστω ότι κάθε μήνα θα τρέχει ένα επιτόκιο, σε πάνε κατευθείαν στο 20πλάσιο και σε τελειώνουν», διαμαρτύρτεται. «Αυτός είναι ο σκοπός αυτών των νόμων, δεν είναι να σε νουθετήσουν, είναι να σε εξοντώσουν. Εχουν πολιτική μορφή. Ούτε σκότωσα κανέναν ούτε έκλεψα το κράτος ούτε πλήρωσε άλλος στη θέση μου».

Ο 53χρονος αρχαιολόγος δημοσιοποίησε την υπόθεση προκειμένου να βρεθεί μια λύση. «Δεν είχα άλλη επιλογή. Επρεπε ή να κρεμαστώ ή να εξαθλιωθώ τελείως ή να μιλήσω γι’ αυτήν την αδικία. Είναι κι άλλοι που βρίσκονται στη θέση μου. Πήγα στην εφορία Κοζάνης και η υπάλληλος είχε μπροστά της ένα πάκο κλήσεις από την Εγνατία τις οποίες πιστοποιούσε. Ολος ο κόσμος χρωστάει. Οπως και η Ελλάδα, που χρωστάει και δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει».

Ηδη έχει έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη του «Δεν Πληρώνω» και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στην Εγνατία στο ύψος της Θεσσαλονίκης. «Θα πρέπει να οργανωθούμε. Με αφορμή όλα αυτά, θα ήθελα να δω το κίνημα να ξαναοργανώνεται γιατί με τη δεύτερη φορά Αριστερά ο κόσμος έχει απογοητευθεί. Εχουν κόψει από τον κόσμο την ελπίδα. Αλλά αυτό θα πρέπει να το ξεπεράσουμε και να δώσουμε νέα ώθηση στους αγώνες με πράξεις κοινωνικής ανυπακοής, όπως των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους. Ούτε οι αγρότες έχουν δικαίωμα να κλείνουν τους δρόμους, αλλά κανείς δεν τους κόβει κλήσεις γιατί είναι όλοι μαζί και το κράτος αναγκάζεται να υποχωρήσει».

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, το κίνημα «Δεν Πληρώνω» σημείωσε νίκη, αφού 11 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής ενάντια στα Διόδια, που κατηγορούνταν με διάφορα αδικήματα για τις κινητοποιήσεις στα διόδια Αφιδνών το 2009 και το 2010, αθωώθηκαν. Σε υπεράσπισή τους είχαν προστρέξει μεταξύ άλλων οι κ. Μανώλης Γλέζος και Χρήστος Σπίρτζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή