Στην Τουρκία, μέσω Χίου, θα μετέφεραν τα όπλα οι Βρετανοί

Στην Τουρκία, μέσω Χίου, θα μετέφεραν τα όπλα οι Βρετανοί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω Χίου θα επιχειρούσαν να εισάγουν στην Τουρκία μέρος του φορτίου όπλων και πυρομαχικών, που μετέφεραν σε τροχόσπιτα, οι τρεις κουρδικής καταγωγής Βρετανοί υπήκοοι. Συνελήφθησαν ύστερα από παρακολούθησή τους στην Αλεξανδρούπολη από Λιμενικό και Αστυνομία, με τη συνδρομή της ΕΥΠ. Από τη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, προκύπτει ότι στην κατοχή των δύο αλλοδαπών που εντοπίστηκαν στο λιμάνι της πόλης βρέθηκαν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το δρομολόγιο Καβάλα – Χίος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκόπευαν να φορτώσουν στο πλοίο της γραμμής το ένα από τα δύο τροχόσπιτα, όχι όμως και το αυτοκίνητο-ρυμουλκό. Πιθανολογείται ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά θα παραλάμβανε από τη Χίο συνεργός τους, για να τα περάσει στο Τσεσμέ της Τουρκίας με πλοιάριο που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Φαίνεται ότι επέλεξαν να «σπρώξουν» μέρος του φορτίου τους μέσω της Χίου, λόγω αυξημένων ελέγχων στον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. Εξάλλου, καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους οι κουρδικής καταγωγής Βρετανοί υπήκοοι είχαν προσπαθήσει ή είχαν πράγματι διασχίσει τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να διαπιστώσουν τις διαδικασίες ελέγχου. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ο οποίος ήταν στέλεχος του κουρδικού στρατού, είχε διασχίσει πεζός το μεθοριακό σημείο ελέγχου, καθώς και ότι ο ένας από τους συνεργούς του είχε επαναλάβει το ίδιο δρομολόγιο οδηγώντας Ι.Χ., δίχως ωστόσο να «σέρνει» το τροχόσπιτο με τα όπλα. Τα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα είχαν προσωρινές γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην προανακριτική του απολογία ο ένας από τους συλληφθέντες ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει το τροχόσπιτο από τη Γερμανία, δίχως να γνωρίζει ότι στο εσωτερικό του υπήρχαν κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι δύο συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό. Από τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης προκύπτει ακόμα ότι οι τρεις συλληφθέντες έφτασαν στις 2 Φεβρουαρίου με πλοίο από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και ταξίδεψαν οδικώς μέχρι την Αλεξανδρούπολη, όπου έφτασαν την 3η Φεβρουαρίου. Στους αξιωματικούς του Λιμενικού και της Αστυνομίας που τους συνέλαβαν οι τρεις συλληφθέντες είπαν ότι γνωρίστηκαν μεταξύ τους στη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Ιταλία. Ωστόσο στη δικογραφία έχει συμπεριληφθεί αποδεικτικό μεταφοράς ποσού ύψους 500 ευρώ από τον έναν κατηγορούμενο στον άλλον, μέσω γραφείου της Western Union στην Αλεξανδρούπολη. Χθες οι Βρετανοί αστυνομικοί απάντησαν στους Ελληνες συναδέλφους τους ότι οι τρεις κρατούμενοι υπήκοοί τους δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς και ότι δεν βρίσκονταν καταχωρισμένοι σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Τα παραπάνω μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις κουρδικής καταγωγής Βρετανοί μετέφεραν τα όπλα (είχαν αγοραστεί από χώρες μέλη της Ε.Ε.) για λογαριασμό Κούρδων ανταρτών. Φέρονται να παραδέχτηκαν ατύπως ότι θα εισέπρατταν 3.000 ευρώ έκαστος ως αμοιβή για τη μεταφορά των όπλων, ενώ μετά την παράδοση του φορτίου, αντί δώρου, θα κρατούσαν τα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή