Διαιρεμένοι αλλά σταθεροί στα μπλόκα

Διαιρεμένοι αλλά σταθεροί στα μπλόκα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο διαιρεμένοι από ποτέ εμφανίζονται οι αγρότες που σκληραίνουν τη στάση τους, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο. Μπράλος, Τέμπη και Ισθμός έχουν κλείσει επ’ αόριστον, σε δεκάδες άλλα σημεία της Εθνικής και της Εγνατίας οδού πραγματοποιούνται πολύωροι αποκλεισμοί, ενώ προβληματική έως αδύνατη παραμένει η διέλευση φορτηγών από τους τελωνειακούς σταθμούς. Χθες το βράδυ οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να παρατείνουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου μέχρι τα μεσάνυχτα, όμως το μπλόκο έσπασε νωρίτερα υπό την απειλή επεισοδίων από τους οδηγούς φορτηγών.

Στο μεταξύ, οι αλληλοκατηγορίες περί «οπισθοχώρησης», «προσχηματικών δηλώσεων» και «καπελώματος» δίνουν και παίρνουν, ενώ παρά την ολοκλήρωση 30 ημερών κινητοποιήσεων δεν διαφαίνεται «φως στο τούνελ». «Εμείς προσκαλέσαμε πολλάκις τον Βαγγέλη Μπούτα, για να χαράξουμε από κοινού στρατηγική, αλλά αρνήθηκε να μας συναντήσει» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Δημαλής, πρόεδρος των Νέων Αγροτών Πιερίας, που συντάσσεται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Ο ίδιος λέει ότι παρά τη διαφωνία του, κατέβηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, για ηθική συμπαράσταση στα 68 μπλόκα της Νίκαιας.

Την ίδια στάση κράτησαν και άλλοι αγρότες, που τώρα νιώθουν ότι η παρουσία τους έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για τη δημιουργία εντυπώσεων από τη Νίκαια. Προσκείμενοι, βέβαια, στον Βαγγέλη Μπούτα, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κατηγορούν τις άλλες δύο πλευρές (Τέμπη και Συντονιστικό) για λιγοψυχία και εκτιμούν ότι αυξάνονται οι αγρότες που ασπάζονται τη δική τους, πιο ριζοσπαστική, στάση. «Στην επόμενη συνέλευσή μας, θα φανεί η πραγματική μας δύναμη» επισημαίνουν, ενώ παρουσιάζουν τους υπολοίπους, ως «ανθρώπους του Τσίπρα, που θα μαλακώσουν τη στάση τους άμα τη επιστροφή του στο τέλος της εβδομάδας».

«Εμείς κατεβήκαμε πρώτοι φέτος στους δρόμους», δηλώνει με έμφαση ο κ. Παύλος Αραμπατζής από το μπλόκο του Προμαχώνα, που υπαινίσσεται ότι δεν μπαίνει κάτω από καμία «σημαία». Προς όσους έχουν αγανακτήσει με τον αποκλεισμό του τελωνείου, ο βετεράνος αγροτοσυνδικαλιστής διευκρινίζει ότι πλέον η παρακώλυση της διέλευσης προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη βουλγαρική πλευρά.

Διαιρεμένη εμφανίζεται η Κρήτη, όπως είχε διαφανεί άλλωστε και στην απόβασή τους στην Αθήνα, όπου μοιράστηκαν ανάμεσα σε πλατεία Συντάγματος και Βάθης. «Εχουμε δει στο παρελθόν να παίζονται πολλά παιχνίδια στην πλάτη μας», δηλώνει στην «Κ» ο 75χρονος Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων που συντάσσεται με τη Νίκαια και σκιαγραφεί την άλλη πλευρά ως απογόνους συνδικαλιστών, που θέλουν να διατηρήσουν παλαιά προνόμια.

Προβληματισμός επικρατεί και στην Πελοπόννησο: «Εδώ έχει επιβιώσει η νοοτροπία των κοτζαμπάσηδων, όχι δηλαδή της μετωπικής σύγκρουσης αλλά της πλαγίας οδού», υποστηρίζει τοπικός παράγοντας. «Ηθελα να στήσω μπλόκο στα διόδια του Ρίου ώστε να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ, αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση» απαντά ο κ. Σάκης Μαυρογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, που ελέγχει το μπλόκο στην Κάτω Αχαΐα. «Πολλά από τα ζητήματα που θέτουν οι συνάδελφοι στη Βόρειο Ελλάδα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία». Επιπλέον, στην Πελοπόννησο ελέω θερμοκηπίων οι αγροτικές εργασίες συνεχίζονται, αποσπώντας τους αγρότες από τα μπλόκα. «Εμένα προσωπικά το κλείσιμο του Προμαχώνα μου έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή