Ολα έτοιμα στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Σχιστού

Ολα έτοιμα στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Σχιστού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο είναι από χθες το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο Σχιστό, το οποίο δημιουργήθηκε σε ανενεργό στρατόπεδο Πυροβολικού. Το στρατόπεδο φυλασσόταν για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις του να βρίσκονται σε καλή κατάσταση κι έτσι να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες διαμόρφωσης. Στο κέντρο υπάρχουν δύο ανακαινισμένα κτίρια στα οποία θα μπορούν να διαμένουν σε διώροφα κρεβάτια 250 άτομα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και σκηνές για περίπου 950 άτομα. Υπάρχει και ειδικός χώρος για τη φιλοξενία 200 ασυνόδευτων παιδιών. Θα λειτουργούν δύο ιατρεία, ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες και παιδιά, καθώς και δύο κτίρια εστίασης και υγιεινής, όπου θα μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα 400 άτομα. Εχουν στηθεί και δύο μεγάλες σκηνές που θα χρησιμοποιούνται ως χώροι προσευχής.

Στο έτερο Κέντρο Μετεγκατάστασης, το οποίο έχει χωροθετηθεί στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία του κέντρου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου», ενώ εξετάζεται και η αξιοποίηση της αποθήκης νούμερο 9 στον Λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά ως συμπληρωματική δομή στο κέντρο στα Διαβατά.

Το κλείσιμο των σχολείων και η συμμετοχή μαθητών στις κινητοποιήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. «Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας. «Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη», συμπληρώνει ο υπουργός. «Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Ομηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας».

Πολύ περιορισμένες είναι τις τελευταίες ημέρες οι ροές εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα (κυρίως μέσω των ελληνικών νησιών). Συγκεκριμένα, στις 15 Φεβρουαρίου ήρθαν στην Ελλάδα 181 πρόσφυγες και μετανάστες, 51 άτομα στις 14/2, 186 στις 13/2, 123 στις 12/2 και 502 άτομα στις 11/2, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνολικά, το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου πέρασαν στην Ελλάδα 16.337 άτομα, δηλαδή 1.089 άτομα κατά μέσο όρο το 24ωρο. Τον Ιανουάριο του 2016 η ροή ήταν σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 1.952 το 24ωρο. Σημειώνουμε πως τον Οκτώβριο του 2015, στον μήνα με τις περισσότερες αφίξεις, ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν 6.827 άτομα.

Ροές προς Καστελλόριζο

Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι ροές μεταναστών και προς το Καστελλόριζο, που σημειωτέον βρίσκεται εκτός της ζώνης ελέγχου του ΝΑΤΟ. Περίπου 30 αλλοδαποί έφτασαν χθες στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ενώ μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίζονται τακτικά και στα νησιά Στρογγύλη και Ρω.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή