Η απόρρητη έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για το προσφυγικό

Η απόρρητη έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για το προσφυγικό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο των ξένων μαχητών-τρομοκρατών». «Η καταγραφή γίνεται σε ανοικτά κέντρα, δίχως να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι αλλοδαποί δακτυλοσκοπούνται». «Τα διαβατήρια των παράτυπων μεταναστών δεν ελέγχονται στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ». «Οι σαρωτές (scanners) δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιούνταν, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση Ιντερνετ». Πρόκειται για συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, οι οποίοι επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τη χώρα το διάστημα 10-13 Νοεμβρίου. Αποτύπωσαν τα ευρήματά τους σε απόρρητη έκθεση (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»), η οποία παρουσιάστηκε προ ημερών στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Σε αυτήν επισημαίνουν ότι «η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να μην απειληθεί η εσωτερική ασφάλεια των κρατών-μελών», και τονίζουν ότι «είναι κρίσιμο το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) να είναι διαθέσιμο στη διαδικασία ταυτοποίησης των ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενδείξεις πλαστότητας». Για τις συνθήκες που αντίκρισαν σε Χίο και Σάμο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εξοικείωση με το φαινόμενο των ξένων μαχητών-τρομοκρατών και ότι «οι συστάσεις-οδηγίες της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν». Αναφορικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών σε Σάμο και Χίο, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν: «Δακτυλικά αποτυπώματα συλλέγονται είτε με σκάνερ ή με τη συμβατική μέθοδο χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής. Ωστόσο δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Eurodac. Τα δεδομένα δακτυλοσκόπησης “ανεβαίνουν” πρώτα στο σύστημα Police On Line και μετά στo Εurodac».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η ταυτοποίηση διεξάγεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις, δίχως να διασφαλίζεται ότι όλοι οι παράτυποι καταγράφονται». Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες μαρτυρίες αστυνομικών, που αναφέρουν ότι παράτυποι μετανάστες εξαφανίστηκαν πριν δακτυλοσκοπηθούν. Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 14η Νοεμβρίου 2015 η Ελλάδα είχε περάσει στο σύστημα Eurodac 136.798 νέες εγγραφές, τη στιγμή που ο Frontex κατέγραψε (το ίδιο διάστημα) 575.242 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. «Προκύπτει ότι οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς να έχουν καταγραφεί».

Χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ

Κατά την επίσκεψή τους στον καταυλισμό προσφύγων στο Μερσινίδι της Χίου, οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν διαπίστωσαν ότι από τα τέσσερα σκάνερ μόνο δύο ήταν λειτουργικά, που όμως ούτε αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν είχαν σύνδεση στο Ιντερνετ. Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης γινόταν με μελάνι και τα αποτυπώματα που συλλέγονταν με την παραδοσιακή μέθοδο «περνούσαν» στο σύστημα Eurodac με καθυστέρηση δέκα ημερών. Προβληματική περιγράφεται η κατάσταση και στη Σάμο, εκεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο 25.000 Σύροι πρόσφυγες δεν υποβλήθηκαν σε καμία διαδικασία δακτυλοσκόπησης, αλλά αντίθετα έφυγαν από τα νησιά για να δακτυλοσκοπηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η παρατήρηση ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των μεταναστών και προσφύγων δεν ελέγχονταν στη Βάση Πληροφοριών Σένγκεν, όπου καταχωρίζονται, μεταξύ άλλων, και οι ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών. Το ίδιο πρόβλημα-παράλειψη εντοπίστηκε και κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων ελεγκτών στο Φυλάκιο Εβρου, παρότι η γενικότερη εικόνα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι συνολικά καλύτερη συγκριτικά με το Ανατολικό Αιγαίο.

Τέλος, στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη από το 2013 υπογράψει διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής, οι τουρκικές αρχές είχαν κάνει δεκτά μόλις δύο αιτήματα των ελληνικών αρχών, που αφορούσαν έναν υπήκοο Συρίας και έναν υπήκοο Ολλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή