Ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λέσβο

Ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λέσβο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τη σύσταση ιατροδικαστικής υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι μεγάλες προσφυγικές ροές.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η ίδρυση εφετείου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αλλά κυρίως οι μεγάλες προσφυγικές ροές δημιούργησαν εξαιρετικές ανάγκες για ιατροδικαστικές πράξεις στην περιοχή». Οπως διευκρινίζει το υπουργείο, μέχρι την ίδρυση και λειτουργία της νέας ιατροδικαστικής υπηρεσίας, οι ανάγκες θα καλύπτονται από ιατροδικαστές που θα έρχονται να συνδράμουν, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, από τα γειτονικά νησιά.

Αυτό, δηλαδή, που γίνεται εδώ και μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι ο μοναδικός επικουρικός ιατροδικαστής στη Μυτιλήνη καλείται να καλύψει και τη Σάμο, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου υπάρχουν αυξημένες και πιεστικές ανάγκες λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων προσφύγων, τόσο για νεκροψίες-νεκροτομές όσο και για συλλογή DNA για ενδεχόμενη μελλοντική ταυτοποίηση των νεκρών.

Προκήρυξη δύο θέσεων

Προσωρινή λύση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προωθεί και το υπουργείο Υγείας, καθώς σε πρόσφατη προκήρυξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προβλέφθηκαν για τη συγκεκριμένη περιοχή και δύο θέσεις ιατροδικαστικής (στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο νοσοκομείο Σάμου) με 8μηνες συμβάσεις. «Οι ανωτέρω συμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αποτελούν όμως προσωρινές λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», είναι το σχόλιο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατροδικαστές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δραματική έκκληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύσταση υπηρεσίας ιατροδικαστικής είχε αποστείλει πριν από δέκα ημέρες και η αρμόδια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή