«Ετοιμο το hotspot στα Διαβατά έως το τέλος της εβδομάδας»

«Ετοιμο το hotspot στα Διαβατά έως το τέλος της εβδομάδας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά σημειώθηκε πάλι από χθες. Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι και ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά θα είναι έτοιμος έως το τέλος της εβδομάδας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ενημερώσει ίσως και σήμερα μέσω επιστολής την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ότι τα σημεία που πρότειναν ως εναλλακτικά για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε κάποιες από τις προτεινόμενες περιοχές δεν είναι δυνατό να φτιαχτεί αποχετευτικό δίκτυο, ενώ σε ορισμένες άλλες, όπως τα στρατόπεδα που προτάθηκαν, υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας. Οπως φαίνεται, μόνο η αποθήκη 9 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την παραμονή προσφύγων για μικρό χρονικό διάστημα.

«Είναι η Ελλάδα εχθρός της Ευρώπης; Είναι οι πρόσφυγες εχθρός; Αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο να βγει να το πει», δήλωσε χθες στο BBC ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Είναι ανακρίβεια ότι δεν φυλάμε τα σύνορα. Εχουμε την καλύτερη φύλαξη θαλάσσιων συνόρων που θα μπορούσε να έχει μια χώρα». Ο υπουργός σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην καταγραφή των προσφύγων γιατί δεν είχε αποσταλεί εξοπλισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει πρόοδος όσον αφορά στις υποδομές. «Από το 10% που ήμασταν, φτάσαμε στο 90%», τόνισε.

Αμεση ενημέρωση ζητούν από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Δραγασάκη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, για τη συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. «Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μην έχουμε επίσημη ενημέρωση και να το παρακολουθούμε μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές. Ζητούμε το αυτονόητο», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Στο μεταξύ, από χθες έως σήμερα έφθασαν στη Χίο περισσότερα από 1.000 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι όλοι μεταφέρθηκαν για ταυτοποίηση και καταγραφή στο νέο hotspot του νησιού, που λειτουργεί επισήμως από την αρχή της εβδομάδας. Ηδη κάποιοι φιλοξενήθηκαν για λίγες ώρες στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο κέντρο καταγραφής λόγω του πλήθους του κόσμου. Ζευγάρι μεταναστών χθες έφθασε στο νησί κρατώντας το νεκρό 4χρονο παιδί του, το οποίο ξεψύχησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε προβλήματα υγείας.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες συνολικά έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου. Το Λιμενικό εντόπισε χθες 18 λέμβους που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή