Εκτός ελέγχου οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Εκτός ελέγχου οι αγροτικές κινητοποιήσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράλυση κάθε οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας έχουν οδηγήσει τα αγροτικά μπλόκα, τα οποία βρίσκονται σε όλο το εθνικό δίκτυο εδώ και περίπου ένα μήνα αποκλείοντας τη διέλευση των οχημάτων για αρκετά εικοσιτετράωρα, αλλά και οι καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και σε τράπεζες, που έχουν γίνει καθημερινή πρακτική. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι πλέον εκτός ελέγχου αλλά και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό λόγω ρηγμάτων στο μέτωπο των αγροτών. Συχνές είναι οι επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο επεισόδιο χθες στο Μεσολόγγι, όπου αγρότες κατέβασαν την ταμπέλα από τα γραφεία του κόμματος. Τα τελωνεία στον Προμαχώνα και στους Κήπους παρέμεναν χθες κλειστά, όπως και το μπλόκο των Τεμπών, αλλά και η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στον Ισθμό. Σε περίπου 100 αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα οι αγρότες αποφασίζουν κατά βούληση να κόψουν την κυκλοφορία για τους υπόλοιπους πολίτες και τα εμπορεύματα.

Οι επαγγελματίες, που τις πρώτες ημέρες αντιμετώπισαν ακόμα και με κατανόηση τους κινητοποιούμενους αγρότες, μιλούν τώρα για μεγάλες οικονομικές ζημίες που μάλιστα θα συνεχιστούν ακόμα και αν σταματούσαν αύριο οι κινητοποιήσεις. «Αν χάσεις έναν πελάτη, δεν τον ξαναβρίσκεις εύκολα», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος που έχει σχέση με τον αγροτικό χώρο καθώς πραγματοποιεί εισαγωγές γενετικού υλικού για θερμοκήπια. Ταυτόχρονα οι καταλήψεις σε εφορίες και τράπεζες από αγρότες δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους πολίτες που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η δυσαρέσκεια από μέρους και των απλών πολιτών είναι μεγάλη, καθώς τα μπλόκα στους δρόμους εμποδίζουν ακόμα και ασθενείς να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας προχθές συνέκρινε το κόστος των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων με εκείνο του 1997 που είχε φτάσει τα 13 δισ. δραχμές και μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποκασταθεί η ζημιά στην αγορά.

Παράλληλα, στα τρία έχουν χωριστεί και επισήμως οι αγρότες, αφού έχουν σταλεί στον πρωθυπουργό με διαφορά λίγων ημερών τρεις διαφορετικές λίστες με αγροτικά αιτήματα από τρεις ομάδες μπλόκων. Οι δύο εξ αυτών, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων Αγροτών και Κτηνοτρόφων που στάλθηκε αυτή τη Δευτέρα και εκείνο από τα μπλόκα των Τεμπών και Μικροθηβών που έφτασε στο Μαξίμου πριν από μία εβδομάδα, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές όσον αφορά την ουσία αλλά και την πρόθεση να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Εφόσον υπάρξει ικανοποιητική απάντηση επί των αιτημάτων μας από την κυβέρνηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση», λέει ο Χρήστος Γκόντιας (Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων) που επιμένει να κρατήσει ενωτική στάση με τα Τέμπη.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας από τη Νίκαια, μετά την επιτυχία της αγροτικής εξόρμησης στην Αθήνα, εμμένει στη θέση της απόσυρσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των φορολογικών ρυθμίσεων και την έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση χαρακτηρίζοντας τους υπόλοιπους αγρότες που μιλούν για διάλογο «πρόθυμους λαγούς». Η στάση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αγρότες που μπορεί να μην ταυτίζονται πλήρως ιδεολογικά με τον Βαγγέλη Μπούτα αλλά κατέβηκαν στην Αθήνα προκειμένου να υποστηρίξουν τον αγώνα των αγροτών. Τώρα όμως θεωρούν ότι προδόθηκαν, καθώς βρέθηκαν να καταμετρούνται στις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους περίπου ένα μήνα και κάθε άλλο παρά βρίσκονται σε κοινή γραμμή. Εκτός από τις κόντρες μεταξύ των τριών μετώπων που έχουν διαμορφωθεί, διαφωνίες εκφράζονται και ανά περιοχές. Ενδεικτικά, αγρότες από την Πελοπόννησο που έχουν αμπέλια διευκρινίζουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια τους λόγω εποχιακών εργασιών. Κούραση, εκνευρισμός και απογοήτευση οδηγούν πολλές φορές σε ακραίες, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, με συνέπεια να μην ανοίγουν οι δρόμοι για μέρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες κλείνουν και τους παραδρόμους αποκόπτοντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή