ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα αυξηθούν οι ψηφιακές υπηρεσίες ΚΕΠ

18s6kep

Την ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΚΕΠ και της πύλης ΕΡΜΗΣ, προκειμένου να μη διακινείται προσεχώς κανένα δικαιολογητικό και πιστοποιητικό στις υπηρεσίες του Δημοσίου, παρά μόνο ηλεκτρονικά, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ηδη, όσον αφορά το 2015 πάνω από 5 εκατομμύρια υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν μέσω των ΚΕΠ και του ΕΡΜΗ, εκ των οποίων περισσότερες από 2 εκατ. online. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πριν από 5 χρόνια διακινούνταν συνολικά 1 εκατομμύριο υποθέσεις ετησίως. «Στόχος είναι να υποστηρίξουμε μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τη διοικητική μεταρρύθμιση, προκειμένου το κράτος να είναι αποτελεσματικότερο και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, επισημαίνοντας ότι «η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου για 60 υπηρεσίες και διαδικασίες δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται μόνο με μία αίτηση και ενδεχομένως με μία μόνο επίσκεψη».

Στην όλη διαδικασία έχει συμβάλει η διασύνδεση του Τaxis με τον ΕΡΜΗ, καθώς οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν και για τις δύο πύλες τους κωδικούς του Taxisnet. Επίσης στο νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά στην «ηλεκτρονική θυρίδα» όπου θα μπορούν να αποστέλλονται τα αιτούμενα πιστοποιητικά χωρίς να είναι απαραίτητη η διά ζώσης επίσκεψη του πολίτη στα ΚΕΠ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπεύθυνος τμήματος Σχεδιασμού και Λειτουργίας Υποδομών και Δικτύων της Δημόσιας Διοίκησης, Διονύσης Κοντογιώργης, επί του παρόντος, 9 πιστοποιητικά παρέχονται απευθείας από τον ΕΡΜΗ και 116 πιστοποιητικά παραλαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικής θυρίδας ή μέσω ΚΕΠ. Επίσης, για 60 υπηρεσίες τα ΚΕΠ έχουν διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με τον φορέα που τις παρέχει, με αποτέλεσμα το πιστοποιητικό να παραδίδεται online στον πολίτη.

Ως προς τις ψηφιακές υπογραφές μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 25.000 σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, γεγονός που σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ οδηγεί σε εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζεται να υπάρξει σύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το σύστημα Myschool, προκειμένου να καταργηθούν πιστοποιητικά που απαιτούνται για εγγραφή μαθητών στο σχολείο.

«Στόχος είναι ο ΕΡΜΗΣ και τα ΚΕΠ να αποτελέσουν σημείο αναφορά στη διεκπεραίωση των υποθέσεων», σημείωσε ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Φαίδων Κακλαμάνης, ενώ ο γενικός διευθυντής Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Νίκος Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι τελικό ζητούμενο είναι «η κατάργηση των δικαιολογητικών και η διακίνησή τους ηλεκτρονικά μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών».

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων, προαναγγέλλοντας ότι προσεχώς θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο η ετήσια έκθεση του υπουργείου, και ανήγγειλε την εισαγωγή της διαδικασίας της «προ-διαβούλευσης» για τα νομοσχέδια, των οποίων οι βασικές ιδέες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, προκειμένου οι πολίτες και οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέτουν την άποψή τους, πριν από την κατάρτιση του κειμένου. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα».