Στην τελική ευθεία το Σεράφειο Κολυμβητήριο στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία το Σεράφειο Κολυμβητήριο στην Αθήνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε πολύ περήφανοι που παραδίδουμε το πρώτο μεγάλο έργο στην Αθήνα, εδώ και πολλά χρόνια. Το έργο του Σεράφειου συμβολίζει μία πόλη που πάει αντίθετα στο ρεύμα και δημιουργεί, μία περιοχή που αναβαθμίζεται», ανέφερε χθες στην παρουσίαση του έργου ανοικοδόμησης του Σεράφειου Κολυβητηρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το έργο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη είναι κατά 90% έτοιμο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και να ανοίξει τις πύλες του μερικούς μήνες αργότερα. Το έργο πραγματοποιείται στον χώρο που υπήρχε το παλιό Σεράφειο Κολυμβητήριο, το οποίο επλήγη ανεπανόρθωτα από τον σεισμό του 1999. Το 2001 αποφασίστηκε η κατεδάφισή του και η ανέγερση νέου κολυμβητηρίου. Για πολλά χρόνια λίγα πράγματα είχαν γίνει. «Το κρίσιμο σημείο ήταν η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ το 2013. Θα μπορούσε να έχει τελειώσει ακόμα κι έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά βρέθηκε ένας αρχαίος αμπελώνας», είπε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμίνης. Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 18,5 εκατ. ευρώ (από 13,8 εκατ. το 2013), κυρίως λόγω των αλλαγών στις προδιαγραφές, της αύξησης του ΦΠΑ και των αρχαιολογικών ανασκαφών. Τα 17 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το 1,5 εκατ. από εθνικούς πόρους, και αφορούν το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το συγκρότημα του Σεράφειου, σε μια έκταση 18 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει το κολυμβητήριο (με μία πισίνα ημιολυμπιακών διαστάσεων και μία παιδική), τριώροφο κτίριο περίπου 2.300 τ.μ. και ισόγειο κτίριο 1.290 τ.μ., τα τρία υπάρχοντα ανοιχτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ειδικό χώρο ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρους στάθμευσης  (υπέργειο  97  και  υπόγειο 46 θέσεων).

Οσον αφορά στις χρήσεις των κτιρίων και ευρύτερα του χώρου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων μίλησαν για πολυχρηστικό συγκρότημα, το οποίο θα έχει πέρα από την αθλητική και περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση. Δίπλα στο κολυμβητήριο και στα γήπεδα μπάσκετ υπάρχουν σκέψεις για να κατασκευαστεί κέντρο τοξοβολίας (υπήρχε παλιότερα στην περιοχή), για βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο τη διατροφή, για εκπαιδευτικό αστικό αγρό, για εργαστήρια για παιδιά, καθώς και για φιλοξενία εκθέσεων και πρωτοβουλιών πολιτιστικής δημιουργίας και επιχειρηματικότητας. «Για τις χρήσεις του χώρου θα εφαρμόσουμε μια διαφορετική αντίληψη. Θα κάνουμε διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα, καθώς το έργο είναι υπερτοπικό», είπε ο κ. Καμίνης.

Πάντως, από μερίδα κατοίκων της περιοχής υπάρχουν αντιδράσεις, υπήρξαν άλλωστε έξω από την περίφραξη διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και την ώρα της ξενάγησης των δημοσιογράφων. Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι διεκδικούν κυρίως να μην καταστραφεί ο χώρος πρασίνου που σήμερα υπάρχει στο σημείο που προβλέπεται να γίνει πάρκινγκ. Οι εκπρόσωποι του Δήμου, όταν ρωτήθηκαν, απάντησαν πως δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα για να καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή