Πρωτότυπη μελέτη, η οποία για πρώτη φορά μέτρησε το πόσο κοστίζει στο κράτος και τους φορολογούμενος ο κάθε κρατούμενος, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια αποτίμησης του συνολικού κόστους των φυλακών αλλά και προκειμένου να σχεδιαστεί ουσιαστικότερα, στο μέλλον, η ποινική και σωφρονιστική πολιτική της χώρας.
Τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε – χωρίς κόστος αφού έγινε από στελέχη του υπουργείου- παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης για κάθε κρατούμενο δαπανώνται για την κάλυψη των βασικών του αναγκών και για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος ( μισθοδοσία και λοιπά) 28,18 ευρώ την ημέρα. Το ετήσιο κόστος για κάθε κρατούμενο υπολογίστηκε σε 10.287 ευρώ κατατάσσοντας τη χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που δαπανούν τα λιγότερα χρήματα για τους κρατουμένους.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εκπόνηση της μελέτης «έγινε με στόχο να γνωρίζει η πολιτεία το δημοσιονομικό κόστος του σωφρονιστικού συστήματος, να ξέρει δηλαδή πόσο κοστίζουν οι επιβαλλόμενες ποινές και τι κοστίζει ο χρόνος κράτησης».
Οι δαπάνες άλλων χωρών της Ευρώπης για τους κρατουμένους απέχουν πολύ από τα χρήματα που δαπανά το ελληνικό δημόσιο, καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, χώρες όπως η Σουηδία που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, δαπανά 317 ευρώ για κάθε κρατούμενο την ημέρα, ενώ έπονται η Νορβηγία με 283 και η Ολλανδία με 273 ευρώ.
Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας και από την Κύπρο που ξοδεύει 64 ευρώ για κάθε κρατούμενο την ημέρα, ενώ χαμηλότερη δαπάνη για το σωφρονιστικό τους σύστημα, σε σχέση με τη χώρα μας, εμφανίζουν η Τουρκία, η Αλβανία, Σερβία και άλλες.
Προκειμένου να εξορθολογιστούν, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «τα λίγα χρήματα που διατίθενται για τις φυλακές, το υπουργείο έχει έτοιμη ρύθμιση που θα δίνει για πρώτη φορά αρμοδιότητα ελέγχου των δαπανών στις φυλακές στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Μόνον τρεις κρατούμενοι με βραχιολάκι
Σε ότι αφορά την εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού κρατουμένων, γνωστό ως «βραχιολάκι», όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ενώ το «υπουργείο είναι έτοιμο από το καλοκαίρι για την εφαρμογή του, το μέτρο δεν είχε ζήτηση». Μόνον τρεις κρατούμενοι ζήτησαν να φορέσουν το βραχιολάκι και να βγουν από τη φυλακή. Το υπουργείο όπως είπε ο κ. Φυτράκης μελετά το θέμα για να δει πού οφείλεται η απροθυμία για την εφαρμογή του μέτρου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα οφέλη του παρουσιάστηκαν σε εισαγγελείς και δικαστές και αλλά και σε κρατούμενους σε μια προσπάθεια να «περπατήσει» το μέτρο.
Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για προσλήψεις περί τους 1000 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για να λειτουργήσουν και νέες φυλακές που είναι έτοιμες, ενώ το σύνολο των κρατουμένων αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 9.500.
Από την άλλη πλευρά για τη βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων για το σωφρονιστικό σύστημα ο κ. Φυτράκης ανέφερε, ότι θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των αγροτικών φυλακών και στην αξιοποίηση βιοτεχνικών μονάδων που διαθέτουν ορισμένες φυλακές, σε αρτοποιεία, τυροκομεία και άλλα.