Αυξάνονται ξανά οι ροές προς τα νησιά λόγω των καιρικών συνθηκών

Αυξάνονται ξανά οι ροές προς τα νησιά λόγω των καιρικών συνθηκών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά παρουσιάζεται τις δύο τελευταίες ημέρες, η οποία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αποδίδεται στις καλές καιρικές συνθήκες που διευκολύνουν το ταξίδι από τις τουρκικές ακτές. Την ίδια στιγμή, στη Δικαιοσύνη απειλεί να προσφύγει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, προκειμένου να σταματήσει τις εργασίες για τη δημιουργία προσωρινού κέντρου φιλοξενίας στα Διαβατά (που βρίσκονται στον διπλανό Δήμο Δέλτα), αν δεν του δοθούν άμεσα όλα τα νόμιμα έγγραφα, όπως οι πολεοδομικές άδειες που χρησιμοποιήθηκαν.

«Το κλείσιμο των συνόρων θα προκαλούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι να σταματήσει ο εμφύλιος στη Συρία, προσέθεσε, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δραστηριοποιηθεί η Ευρώπη. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι μόνο 430 πρόσφυγες έχουν μετεγκασταθεί έως τώρα από την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα της Ε.Ε. προβλέπει μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζουν ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ζητά τις αποφάσεις και όλα τα στοιχεία που αφορούν στη δημιουργία της εγκατάστασης, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση εντός δύο ημερών θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να σταματήσουν οι εργασίες.

Χθες έφθασαν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με κύριους προορισμούς τη Λέσβο και τη Χίο. Εως αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Χίου, είχαν φθάσει στις ακτές του νησιού με δεκάδες βάρκες 1.500 άτομα. Στις εγκαταστάσεις του hotspot στο χωριό Χαλκειός, που ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις στις αρχές της εβδομάδας, φιλοξενούνται 500 μετανάστες και πρόσφυγες, έως ότου προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής. Αρκετοί ωστόσο παρέμειναν και στη Σούδα (χώρος που είχε επιλεγεί για την προσωρινή φιλοξενία, πριν από την έναρξη λειτουργίας του hotspot), καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν άμεσα στο hotspot, ενώ οι Αρχές κρίνουν ότι είναι προτιμότερο, όταν οι ροές είναι αυξημένες, να μη δημιουργείται συνωστισμός στο hotspot.

76.607 άτομα το 2016

Προχθές είχαν φθάσει συνολικά 4.611 άτομα διά θαλάσσης, από τα οποία περίπου τα μισά στη Λέσβο και τα 1.264 στη Χίο, ενώ αντίστοιχα 1.783 άτομα άφησαν τα ελληνικά νησιά για την ενδοχώρα. Ενδεικτικά, στις 16/2 είχαν έρθει 1.783, στις 15/2 181 και στις 14/2 μόλις 51. Συνολικά, 76.607 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φθάσει μέσα στο 2016 έως τις 17/2 από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το 45% των μεταναστών-προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 προέρχονταν από τη Συρία, το 29% από το Αφγανιστάν, το 17% από το Ιράκ, το 4% από το Ιράν, το 0,2% από το Μαρόκο και το 3% από το Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή