Το υπουργείο Υγείας αναζητεί πόρους για τον ΕΟΠΥΥ

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί πόρους για τον ΕΟΠΥΥ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση νέων πόρων για τον ΕΟΠΥΥ, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών, είναι το υπουργείο Υγείας. Τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα δίνει στον ΕΟΠΥΥ τη δυνατότητα να αξιοποιήσει δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που τηρεί γι’ αυτόν η ΗΔΙΚΑ, τα οποία και θα διαθέτει προς τρίτους (πανεπιστημιακά ιδρύματα εξωτερικού, εταιρείες ερευνών κ.ά.) έναντι αντιτίμου, να αξιοποιεί ηλεκτρονικές εφαρμογές σχετικές με την υγεία που αναπτύσσει για τον ιστότοπό του, ακόμη και να έχει έσοδα από διαφημίσεις στην ιστοσελίδα ή σε έντυπά του.

Ειδικότερα, με την τροπολογία προστίθεται στον ιδρυτικό του ΕΟΠΥΥ νόμο παράγραφος, σύμφωνα με την οποία πόροι του Οργανισμού είναι και έσοδα από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, της περιουσίας του Οργανισμού, των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί γι’ αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς, εφαρμογών σχετικών με την υγεία, οι οποίες θα αναπτυχθούν στον ιστότοπο του οργανισμού ή σε διασυνδεόμενους ιστοτόπους, του σήματος του Οργανισμού, τη μεταφορά τεχνογνωσίας ανάπτυξης προδιαγραφών και ποιοτικών δεικτών παροχών υγείας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελέγχους δαπανών υγείας, την αξιοποίηση διαφημίσεων στους χώρους ή στον ιστότοπο ή σε έντυπα και άλλα υλικά του οργανισμού κ.ά.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι μέρος των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από τους ελέγχους, θα διατίθεται στους εργαζόμενους ως «μπόνους», και σε προγράμματα ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από ποινές ή εκπτώσεις επί της δαπάνης βάσει των ελέγχων κατανέμονται σε ειδικό κωδικό, ο οποίος με απόφαση Δ.Σ. δύναται να διανεμηθεί ως εξής:

• Ποσοστό 2% διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού ανάλογα με τη θέση, τον βαθμό του και τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό των ελέγχων και τη διενέργειά τους.

• Ενα 4% αξιοποιείται σε προγράμματα ενημέρωσης των ασφαλισμένων του Οργανισμού αναφορικά με τους σκοπούς και τους στόχους του.

• Ενα 4% χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με τον έλεγχο των δαπανών.

• Το 50% καλύπτει τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς το ΠΕΔΥ.

• Το 40% καλύπτει λοιπές υποχρεώσεις του Οργανισμού.

Επίθεση σε ΚΕΔΕ, ΙΣΑ

Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση περνάει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τις διαδοχικές μομφές της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, που έχουν ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στον οποίο καταλογίζουν και ευθύνες για τη μη προετοιμασία του συστήματος υγείας για την επιδημία της γρίπης. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας κατηγορεί τον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, για «υστερική αντικυβερνητική ρητορεία». Οπως αναφέρεται, «ο κ. Πατούλης, εκμεταλλευόμενος τις πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους, ψεύδεται, χυδαιολογεί και προκαλεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή