Ιανουάριος του 2015 και στο νοσοκομείο Καλαμάτας ολοκληρώνεται η εγκατάσταση ενός συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. Το έργο υλοποιείται με κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ 2007-2013) και είναι συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Το οξυγόνο παράγεται στο συγκρότημα και διοχετεύεται στο δίκτυο του νοσοκομείου για ιατρική χρήση. Ιανουάριος του 2016 και έχουν ήδη εξοικονομηθεί 350.000 ευρώ, κονδύλι που χρησιμοποιείται από το νοσοκομείο για να καλυφθούν άλλες λειτουργικές ανάγκες. «Ολα κύλησαν ομαλά και όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες μας και εξοικονομήθηκαν πόροι για να καλύψουν άλλες μας ανάγκες, κυρίως σε υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια» τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος.
Αυτές τις ημέρες το νοσοκομείο απέκτησε την απόλυτη αυτονομία του σε οξυγόνο ιατρικής χρήσης, καθώς τοποθέτησε ένα σύγχρονο σύστημα πλήρωσης φιαλών οξυγόνου υψηλής πίεσης. Ετσι έχει πλέον τη δυνατότητα να γεμίζει φιάλες οξυγόνου από το παραγόμενο, για να καλύψει και άλλες ανάγκες του, όπως τα επείγοντα, τα ασθενοφόρα και το φαρμακείο (τις χορηγεί σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς π.χ. με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Μάλιστα μπορεί να καλύπτει και τις υπόλοιπες δομές της Μεσσηνίας γεμίζοντας και τις δικές τους φιάλες (νοσοκομείο Μεσσηνίας, Κέντρα Υγείας του νομού). Η νέα παρέμβαση μεταφράζεται σε επιπλέον εξοικονόμηση 60.000 ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά τα μεταφορικά. Αλλωστε το κόστος μεταφοράς για την πλήρωση των φιαλών ανερχόταν έως πρόσφατα σε 15 ευρώ ανά φιάλη και το ίδιο το οξυγόνο μόλις σε 3-4 ευρώ. Συνολικά το νοσοκομείο Καλαμάτας μόνο από το οξυγόνο κατάφερε να εξοικονομήσει 400.000 ευρώ κατ’ έτος. Και δείχνει τον δρόμο και για άλλα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως μεγάλα της νησιωτικής Ελλάδας (λόγω του κόστους της μεταφοράς του οξυγόνου που προσαυξάνεται από το γεγονός ότι αυτά μεταφέρονται διά θαλάσσης «μόνα τους», δηλαδή σε πλοία χωρίς επιβάτες).
Το νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είναι το μόνο που προσανατολίστηκε σε μεθόδους εξοικονόμησης πόρων από την αγορά οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Και άλλα νοσοκομεία –όπως το νοσοκομείο Ρόδου το οποίο ξοδεύει σε ετήσια βάση 1-1,2 εκατομμύρια ευρώ για οξυγόνο– προσπάθησαν να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ άλλα νοσοκομεία κατέφυγαν στην πρακτική του leasing, μειώνοντας το κόστος. Μεγάλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας κατάφερε να ρίξει στο μισό την τιμή του κυβικού οξυγόνου ιατρικής χρήσης, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι στην προκήρυξη της σχετικής προμήθειας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επιλέξει τη μέθοδο του leasing. Το ετήσιο κόστος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για να προμηθευτούν οξυγόνο ιατρικής χρήσης είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, περίπου στα 70.000.000-80.000.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση από την εγκατάσταση συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου σε 10 νοσοκομεία με μεγάλη χρήση θα ισοδυναμούσε με τα «έσοδα» από τα περίφημα 5 ευρώ, που έχουν καταργηθεί από τα νοσοκομεία.
Eπέκταση
Η πιθανότητα να επεκταθεί η τοποθέτηση συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου και σε άλλα νοσοκομεία είναι κάτι που έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Πέρυσι, η Επιτροπή Υπηρεσιών Υγείας συγκρότησε Επιτροπή για ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές που θα ισχύουν για οποιοδήποτε νοσοκομείο θελήσει να προχωρήσει σε αυτού του είδους την ενέργεια.«Υστερα και από τις ενιαίες προδιαγραφές που υπάρχουν πια, εκτιμώ ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει από την πλευρά του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλιστεί ότι και τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 τέτοια έργα θα αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες» επισημαίνει ο κ. Μπέζος και προσθέτει ότι «από εκεί και πέρα η τεχνογνωσία και η εμπειρία υπάρχει για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε δηλώσει ότι είμαστε δίπλα σε κάθε νοσοκομείο που θέλει να προχωρήσει. Το ΕΣΥ μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια ποσά από αυτή τη δράση. Και έχουμε υποχρέωση όλοι μας να κινηθούμε σε τέτοιες λογικές».