Ντόπιοι «ξεναγοί», η ψυχή της Αθήνας

Ντόπιοι «ξεναγοί», η ψυχή της Αθήνας

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το 2011 βρέθηκα στη Βαρκελώνη, όπου ξεναγήθηκα από ντόπιους. Η εμπειρία μου, μοναδική. Eνιωσα κομμάτι της πόλης ενώ ξαφνικά, κάθε άλλο ταξίδι μου ώς τότε, φάνταζε μηδαμινό μπροστά στο συγκεκριμένο – μόνο αξιοθέατα και τέλος. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του δήμου Αθηναίων πριν από τρία χρόνια, για συμμετοχή ως εθελοντής στην ομάδα του “This is my Athens”» αρχίζει να λέει ο Θανάσης Οικονόμου, με σπουδές σε Computer Science, εργαζόμενος σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι που μας αρέσει να περνάμε λίγο χρόνο με έναν επισκέπτη για να του δείξουμε τη δική μας πλευρά της πόλης και μάλιστα, εντελώς δωρεάν» διευκρινίζει ο ίδιος.

Καινούργια στέκια

Η νοσταλγία που ένιωσε για την πατρίδα της όσο σπούδαζε στην Αγγλία, αποτέλεσε για την 23χρονη Δήμητρα Κούλη το εφαλτήριο για την ενασχόλησή της ως «Athens Local», όπως λέγονται οι ντόπιοι εθελοντές. Σήμερα, εργαζόμενη ως υπεύθυνη επικοινωνίας και οργάνωσης σε μία εταιρεία, η Δήμητρα αφιερώνει αρκετό χρόνο στο να γνωρίσει καλύτερα την πόλη: «Μου αρέσει πολύ η Αθήνα, αναζητώ καινούργια στέκια, παραστάσεις, επισκέπτομαι μουσεία… Με τους επισκέπτες, επειδή συνήθως αναλαμβάνω τη γαστρονομική καλοπέρασή τους, πηγαίνουμε σε μέρη όπου συχνάζω με τους φίλους μου για καφέ, φαγητό ή ποτό, σε μία ταράτσα με ωραία θέα στην Ακρόπολη, σε θερινά σινεμά».

Ο τρόπος επικοινωνίας

Πώς γίνεται η επικοινωνία; Οπως εξηγεί ο Θανάσης, «ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση της ιστοσελίδας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ανταποκρίνονται οι εθελοντές και ακολουθεί η επιβεβαίωση του γραφείου για τη συνάντηση. Προσωπικά, ως οικοδεσπότης στην πόλη μου, φροντίζω να τους καλωσορίσω με ένα μέιλ».

Οσο για τη διάρκεια μιας περιήγησης; «Αν και η τυπική διάρκεια είναι δυο – τρεις ώρες, υπάρχει ευελιξία. Εχω ήδη κάνει 12 βόλτες με ταξιδιώτες, ετοιμάζομαι για την επόμενη. Ολες ξεπέρασαν το τρίωρο. Ρεκόρ; Από τις 6 το απόγευμα, πήγε δύο το πρωί! “Ερχεστε στην πόλη μου; Ας περάσουμε καλά”, σκέφτομαι και ο χρόνος κυλάει σαν να ήμουν με φίλους μου». Σίγουρα απέχει από εκείνο του κλασικού τουρίστα, το προφίλ του επισκέπτη που θα αναζητήσει αυτού του είδους την εμπειρία. «Οι περισσότεροι θέλουν να πάμε σε γειτονιές που συχνάζουν οι ντόπιοι, να αναμειχθούν με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες» θα πει η Δήμητρα, προσθέτοντας πως μερικές φορές θα διασκεδάσει και εσφαλμένες αντιλήψεις, απόρροια της ημιμάθειας κάποιων: «“Ωστε… δεν μετακινείστε με γαϊδουράκια;” με έχουν ρωτήσει». Αντίστοιχο στιγμιότυπο διαστρεβλωμένης αντίληψης της ελληνικής πραγματικότητας, έχει βιώσει και ο Θανάσης: «Εδειχνα σε μία παρέα Αμερικανών τη Βουλή κι εκείνοι δεν είχαν καταλάβει πού βρισκόμασταν. “Μα εδώ δεν γίνονται οι μάχες; Πού είναι τώρα;” ρωτούσαν, αιφνιδιασμένοι από την ομορφιά γύρω τους. Νόμιζαν ότι κάθε μέρα γίνεται… πόλεμος στο Σύνταγμα! “I can’t believe it”, έλεγαν κι έβγαζαν φωτογραφίες».

Ανταπόκριση

Πώς συνοψίζει η Δήμητρα το κέρδος από τη συμμετοχή της στο This is my Athens; «Το ωραίο στον εθελοντισμό είναι ότι τελικά παίρνεις περισσότερα από όσα δίνεις. Στο τέλος μιας βόλτας, όταν σου λέει ένας ξένος “δεν θα έβλεπα ποτέ την Αθήνα έτσι όπως την είδα μαζί σου”, καταλαβαίνεις ότι η αγάπη σου για την πόλη, βρίσκει ανταπόκριση».

Και ποιο το όφελος του Θανάση; «Τα αγγλικά μου διατηρούνται σε φόρμα! (γέλια). Επιπλέον, έχω αποκτήσει –χωρίς υπερβολή– φίλους σε όλο τον κόσμο. Κρατάμε επαφή μέσω των κοινωνικών δικτύων, με προσκαλούν στη δική τους πόλη για να ανταποδώσουν τη βόλτα – ακόμη και να με φιλοξενήσουν έχουν προσφερθεί. Ξεκινώντας, δεν περίμενα ότι θα εξελιχθεί σε κάτι τόσο ωραίο! Τέλος, αισθάνομαι ότι είναι σημαντική η προσφορά μου ως πολίτης. Αφού και ο ίδιος ο δήμαρχος μας ευχαρίστησε πρόσφατα σε μία εκδήλωση – “Είστε η ψυχή της Αθήνας”, μας είπε».

Πρωτοβουλία του Δ. Αθηναίων

«Ενα πρόγραμμα υποδοχής των επισκεπτών στην Αθήνα από δραστήριους Αθηναίους εθελοντές, οι οποίοι αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να αναδείξουν τη θετική της πλευρά, είναι η ουσία του “This is my Athens”, που ξεκίνησε το 2011 ως πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών» εξηγεί η κ. Καλλιόπη Ανδριοπούλου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. «“Πρεσβευτές” της πόλης μας, είναι σήμερα περίπου 60 ενεργοί εθελοντές, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με ηλικιακή γκάμα 18-65, όλοι ακούραστοι, γεμάτοι κέφι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Πραγματοποιούνται δίωρες ή τρίωρες βόλτες-περιηγήσεις, όχι ξεναγήσεις. Το σημαντικότερο; Εντελώς δωρεάν!». Ενδεικτικά της απήχησης του προγράμματος, τα σχετικά νούμερα. Σύμφωνα με την κ. Ανδριοπούλου: «Την περίοδο 2011-2014, προσφέρθηκαν περίπου 600 βόλτες σε πάνω από 1.000 επισκέπτες. Το 2015, 210 περιηγήσεις σε 300 επισκέπτες ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016, 42 σε 100 επισκέπτες. Επιπλέον, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα (Μάιος-Σεπτέμβριος 2015), το 31% όσων έκαναν χρήση του προγράμματος είναι από Αμερική και Καναδά, το 47% Ευρωπαίοι, όλοι μεταξύ 25-54 ετών. Η ιστοσελίδα μας myathens.thisisathens.org, είναι πλέον πολύ μπροστά στις μηχανές αναζήτησης, ενώ έχουμε άψογη συνεργασία με το TripAdvisor – η πληροφόρηση προέρχεται από τις αξιολογήσεις και τα σχόλια των ίδιων των επισκεπτών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή