ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβουλεύσεις αγροτών ενόψει της συνάντησης με τον Τσίπρα

agrotes1-thumb-large--2

Συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν αν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που έχει οριστεί για σήμερα, Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι.

Νέες συσκέψεις στην Αθήνα θα έχουν σήμερα το πρωί οι αγρότες των Τεμπών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να πάνε στη συνάντηση αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσουν νέα συνάντηση αύριο, Τρίτη.

Εξέφρασαν πάντως τη διαφωνία τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν τον πρωθυπουργό.

Τονίζουν ότι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι που ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συντονιστικής επιτροπής που απαρτίζεται από 38 μπλόκα "εάν δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος… τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση".

Νέες συσκέψεις αναμένεται να έχουν σημερα οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Μικροθηβών, που βρίσκονται πάντως στην Αθήνα.

Και εκείνοι ζητούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μόνο εκπρόσωποι που ανήκουν σε μπλόκα και την πρωτογενή παραγωγική διαδικασία, ενώ ξεχωριστή συνάντηση αύριο ζήτησαν οι αγρότες από τη Νίκαια.

Εκπρόσωποι από 69 μπλόκα, που συμμετείχαν την Κυριακή σε σύσκεψη στη Νίκαια θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης μεταξύ άλλων την απόσυρση του Ασφαλιστικού, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του αγροτικού ρεύματος.

Ποιές είναι οι κυβερνητικές προτάσεις

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ανοιξαν τα Τέμπη

Στην κυκλοφορία δόθηκε η κοιλάδα των Τεμπών καθώς οι αγρότες του εκεί μπλόκου, σε ένδειξη καλής θέλησης για την αναμενόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, αποφάσισαν να άρουν τον αποκλεισμό της.