Προσωρινή ανάσα στο Καστελλόριζο

Προσωρινή ανάσα στο Καστελλόριζο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα που παρουσίαζε χθες το Καστελλόριζο δεν είχε καμία σχέση με όσα είχαν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες οι λιγοστοί λιμενικοί και μόνιμοι κάτοικοι. Η άφιξη του διασωστικού σκάφους «Topaz Responder» της μαλτέζικης μη κυβερνητικής οργάνωσης MOAS ανακούφισε το ακριτικό νησί καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Παράλληλα, η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή δεν επέτρεψε σε άλλες φουσκωτές λέμβους να αποπλεύσουν από τα αντικρινά τουρκικά παράλια. Τους τελευταίους πέντε μήνες, η δράση των διακινητών είχε μεταφερθεί στην τουρκική πόλη Κας, που απέχει μόλις 1,2 ναυτικό μίλι (2,2 χλμ.) από το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έως τις 17 Φεβρουαρίου 816 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στο νησί, τη στιγμή που τον ίδιο μήνα πέρυσι δεν είχαν ξεπεράσει τους 28. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 250.

Η άφιξη του πλοίου της MOAS και η προσωρινή ενίσχυση των περιπολιών στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της δύσκολης κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί το Καστελλόριζο. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες παρέμεναν στο νησί. «Πήραμε μια ανάσα. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αυτό και κατά πόσον οφείλεται στη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, αλλά αυτήν τη στιγμή η κατάσταση με τους πρόσφυγες στο νησί είναι διαχειρίσιμη», λέει στην «Κ» ο αγροτικός γιατρός στο νησί, Γιάννης Ράντος.

Πάντως, λιμενικοί που μίλησαν στην «Κ» τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το αν θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό σε μόνιμη βάση. Το προσωπικό του λιμενικού σταθμού στο νησί δεν ξεπερνάει τα δέκα άτομα. Πέρα από τις διασώσεις τις οποίες συχνά αναγκάζονται να πραγματοποιούν τα ίδια πληρώματα κάθε νύχτα, οι λιμενικοί αναλαμβάνουν και την αρχική καταγραφή των νεοαφιχθέντων. Το θέμα της υποστελέχωσης συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με κατοίκους του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή