ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευρύνεται το χάσμα αγροτών και κυβέρνησης

argolida--m
24s5agrotes

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος έπειτα από την άκαρπη -κατά κοινή ομολογία- συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι κάποιοι «αποκλείστηκαν» από τη συνάντηση, οι οποίοι μάλιστα εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό μπλόκων, διεύρυνε το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Το μπλόκο της Νίκαιας του Βαγγέλη Μπούτα έχει ζητήσει ξεχωριστή συνάντηση για σήμερα.

Ενώ οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου». Χαρακτήρισε μάλιστα «αρκετά αδικαιολόγητη τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες πιθανόν να υπάρχει αντιστροφή του κλίματος στους αγρότες, «το οποίο δεν είναι το ίδιο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας». Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων και Αλιέων συναντήθηκε με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Οι αγρότες, πάντως, κάθε άλλο παρά δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Αμα τη επιστροφή των εκπροσώπων των αγροτών, στα κατά τόπους μπλόκα πραγματοποιούνται συσκέψεις για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ως εκ τούτου, τα τρακτέρ παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις παρατεταγμένα στις εθνικές οδικές αρτηρίες, αλλά τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο, η τάση είναι να ενταθούν οι αποκλεισμοί, κάτι που μεταφράστηκε ήδη σε νέα μπλόκα, αποκλεισμοί ακόμα και πολλών παρακαμπτηρίων οδών, ενώ συζητείται και αποκλεισμός σιδηροδρομικών γραμμών. Σήμερα, Τετάρτη αντιπροσωπεία από τη Νίκαια, όπως και αγρότες και κτηνοτρόφοι από άλλα μπλόκα μεταβαίνουν στον Προμαχώνα για να δείξουν «έμπρακτη συμπαράσταση». Παρά την ολιγόωρη λειτουργία του εν λόγω τελωνείου, αποφασίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης εκ νέου αποκλεισμός αρχικά για φορτηγά και νταλίκες. Στην απόφαση αυτή απάντησαν με «αντιμπλόκο» οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές. Στην ίδια λογική κινούνται και οι αγρότες που διαχειρίζονται το τελωνείο της Εξοχής, όπου χθες αργά το βράδυ θα υλοποιείτο συνέλευση για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Και στα τελωνεία Δοϊράνης, Ευζώνων, Κρυσταλλοπηγής και Νίκης συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί. Μόνον όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, οι υπεύθυνοι δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της έντασης.

Οι αγρότες από τα Τέμπη, που κατεξοχήν συμμετείχαν στον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, μετακινώντας 25 τρακτέρ προς τη γέφυρα του Στομίου έστησαν νέο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού. Ετσι, υλοποίησαν την απόφαση που έλαβαν αργά το βράδυ της Δευτέρας και ακύρωσαν την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα, προξενώντας κυκλοφοριακό μπλακ άουτ. Σχεδιάζουν, επιπλέον, να κλείσουν όλους τους παραδρόμους, όπως και την Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος Αργυρουπόλι.

Αντίστοιχο «έμφραγμα» προκλήθηκε στον κόμβο των Μικροθηβών, καθώς οι αγρότες του ομώνυμου μπλόκου προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο τόσο της Ε.Ο. όσο και των παραδρόμων, με στόχο ο αποκλεισμός να είναι επ’ αόριστον. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν και αποκλεισμό στην παλιά εθνική οδό Βόλου-Αθήνας, που αποτελεί την εναλλακτική για τους οδηγούς.

Στην Κρήτη

Νέο μπλόκο στήθηκε και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου απέκλεισαν την Ε.Ο. Αγ. Νικολάου-Ηρακλείου στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου επ’ αόριστον. Ταυτόχρονα, παραμένουν τα μπλόκα στην Πραιτωρία Ηρακλείου και στην Ε.Ο. Χανίων-Ρεθύμνης στα Μεγάλα Χωράφια.

Επ’ αόριστον κλειστή η παλαιά και νέα Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, ενώ σταθερά παραμένουν τα μπλόκα στην Πελοπόννησο (διόδια Νεστάνης, γέφυρα Ευρώτα, Αίγιο, κόμβοι Κάτω Αχαΐας και Κουρτεσίου), όπως και στην Αιτωλοακαρνανία (γέφυρα Ευήνου και Κεφαλόβρυσο).

Επί της Εγνατίας Οδού είναι κλειστοί οι κόμβοι Αργος Ορεστικού, Κερδυλλίων και Νησελίου, αλλά και τα διόδια στα Μάλγαρα. Στην Πιερία αποκλεισμοί γίνονται στο Αιγίνιο, στο Αμύνταιο, ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας έχει κλείσει ο κόμβος Αντιγόνου.