ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους ασφαλισμένους η μείωση του κόστους των εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα

episxesi-thumb-large

Στις τσέπες των ασφαλισμένων μετακυλίει το υπουργείο Υγείας μέρος της οικονομικής απώλειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων.

Με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων (15%) επί των εξετάσεων που διενεργούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια υπολογίζεται εφεξής επί των τιμών που περιγράφονται στο κρατικό τιμολόγιο και όχι επί των νέων μειωμένων τιμών με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι για μία γενική αίματος, ο ασφαλισμένος πλήρωνε τον τελευταίο μήνα, λόγω των μειώσεων στις τιμές των εξετάσεων, ως συμμετοχή 0,30 λεπτά (15% των 1,99 ευρώ ασφαλιστική τιμή). Πλέον θα πληρώνει 0,43 λεπτά, αφού η τιμή της εξέτασης στο κρατικό τιμολόγιο είναι 2,88 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία εφαρμόζεται από τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις 51 πιο «κοστοβόρες διαγνωστικές εξετάσεις» και κατά 9% τις υπόλοιπες. Η μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσης και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων. Το υπ. Υγείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων», κάτι που με τη νέα απόφαση δεν ισχύει πλέον.