Οι «ανεπιθύμητοι» Αφγανοί στα Βαλκάνια

Οι «ανεπιθύμητοι» Αφγανοί στα Βαλκάνια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι οι Αφγανοί οι ανεπιθύμητοι διαβάτες του «βαλκανικού διαδρόμου» και αν ναι, για ποιο λόγο; Τις τελευταίες ημέρες με το που εμφανίζονται στα σύνορά τους, οι ενδιάμεσες χώρες τούς κλείνουν την πόρτα και τους ετοιμάζουν να τους στείλουν «πακέτο» πίσω στην Ελλάδα. Και τούτο διότι, όπως υποστηρίζουν οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές της διαδρομής, κατά τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι στην πλειονότητά τους δεν ήταν θύματα πολέμου που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, αλλά Πακιστανοί και Ιρανοί μετανάστες που αναζητούσαν καλύτερη τύχη, ή Αφγανοί που ζούσαν και εργάζονταν επί χρόνια στην Ελλάδα και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να προωθηθούν με τα προσφυγικά καραβάνια στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, την περασμένη εβδομάδα η Κροατία επαναπροώθησε στη Σερβία 366 Αφγανούς, που αποδείχθηκε, καθώς μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, ότι δεν ήταν πρόσφυγες αλλά μετανάστες που διέμεναν στην Ελλάδα. Με τη σειρά τους οι Σέρβοι τους έστειλαν πίσω στα Σκόπια όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με άλλους τόσους Αφγανούς (;) που το Βελιγράδι αρνείται να τους επιτρέψει την είσοδο και οι σλαβομακεδονικές αρχές περιμένουν να τους επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα. Το «αφγανικό ντόμινο» βρίσκεται σε εξέλιξη προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις και τριβές μεταξύ των χωρών διέλευσης, οι οποίες φτάνουν ώς την Ειδομένη, όπου συσσωρεύονται Αφγανοί που φτάνουν από τα νησιά και οσονούπω θα προστίθενται και όσοι μας «επιστρέφονται» από τον Βορρά.

Οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν την Ειδομένη με έγγραφα πιστοποίησης που εφοδιάστηκαν στα κέντρα καταγραφής στα ελληνική νησιά, τα οποία όμως πλέον δεν αναγνωρίζουν οι χώρες διέλευσης εφόσον οι κάτοχοί τους δεν διαθέτουν διαβατήριο ή ταυτότητα που να πιστοποιεί τη χώρα προέλευσής τους. Οπως υποστηρίζουν, σε αυστηρούς ελέγχους που έγιναν σε Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία, με τη βοήθεια διερμηνέων που γνώριζαν γλώσσες και διαλέκτους του Αφγανιστάν και της ευρύτερης περιοχής, αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι ήταν από το Πακιστάν και το Ιράν και αρκετοί ήταν μετανάστες από την Ελλάδα.

Εκείνοι που μιλούσαν άριστα την ελληνική γλώσσα ήταν εφοδιασμένοι με χαρτιά πρόσφυγα, τα οποία είτε παρέλαβαν πηγαίνοντας στα κέντρα καταγραφής στα νησιά είτε ήταν πλαστά, ενώ οι άλλοι αδυνατούσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των διερμηνέων και θεωρήθηκε ότι δεν κατάγονταν από το Αφγανιστάν και δεν ήταν πρόσφυγες.

Οι Αρχές των ενδιάμεσων χωρών εκτιμούν ότι οι Ελληνες καταγραφείς στα νησιά χορηγούν με ευκολία έγγραφα στα οποία πιστοποιούν ότι οι κάτοχοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενισχύοντας το οπλοστάσιο εκείνων που κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν πράττει τα δέοντα για να περιορίσει τη διέλευση μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή