Επιπτώσεις από τη μείωση του ωραρίου των παιδαγωγών

Επιπτώσεις από τη μείωση του ωραρίου των παιδαγωγών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών θα έχει η μείωση του ωραρίου των παιδαγωγών που απασχολούνται σε αυτούς, καθώς δεν έχει προβλεφθεί τρόπος για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Συγκεκριμένα, με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (και χαρακτηρίστηκε «παράλληλο πρόγραμμα»), το ημερήσιο ωράριο των νηπιαγωγών και βρεφονηπιαγωγών των παιδικών σταθμών γίνεται έξι ώρες από οκτώ (30 από 40 ώρες την εβδομάδα). Επανήλθε έτσι το ωράριο στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2011, όταν έγινε η αύξηση στο οκτάωρο. Το πρόβλημα είναι πως όλη η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει οργανωθεί σύμφωνα με το οκτάωρο και η μείωση κατά δύο ώρες δημιουργεί ανυπέρβλητα κενά.

«Κανείς δεν μας απαντά πώς θα λειτουργήσουν οι σταθμοί από εδώ και πέρα, καθώς δεν προβλέπονται επιπλέον κονδύλια για προσλήψεις. Φοβάμαι πως θα υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, εάν δεν βρεθούν λύσεις», λέει στην «Κ» η κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, η οποία έχει την ευθύνη για τους δημοτικούς σταθμούς της πρωτεύουσας. «Είχαμε λάβει υπόψη στα προγράμματα λειτουργίας πως καλό είναι ο παιδαγωγός να μην έρχεται σε επαφή με τα παιδιά για πάνω από έξι ώρες. Στο υπόλοιπο δίωρο όμως οι παιδαγωγοί μπορούσαν να δουν γονείς, να οργανώσουν συναντήσεις μεταξύ τους, να επιμορφωθούν, κ.λπ. Τώρα για όλες αυτές τις απαραίτητες δραστηριότητες θα πρέπει να καταβάλλονται υπερωρίες. Πού θα τα βρουν οι δήμοι;», αναρωτιέται η κυρία Ηλιοπούλου.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα και δύσκολα για την εξεύρεση πόρων, εάν συνυπολογίσει κανείς πως οι περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με τίτλο «Για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», κι από εκεί καλύπτεται μεγάλο μέρος των αναγκαίων κονδυλίων. Προφανώς δεν προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή δύσκολα θα υλοποιηθεί σε μεγάλο μέρος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, υπό την πίεση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά των συλλόγων των βρεφονηπιοκόμων υπογραμμίζεται πως είναι σωστή η νέα ρύθμιση, καθώς η αύξηση στο ωράριό τους το 2011 ήταν 10 ώρες την εβδομάδα, έναντι 2,5 στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τονίζουν το δύσκολο και ευαίσθητο του έργου τους, που αφορά την παιδαγωγική φροντίδα βρεφών και νηπίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή