«Καταυλισμός» μεταναστών όλη η χώρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είχαμε υπολογίσει ότι θα εγκλωβίζονταν έως 50.000 στην Ελλάδα. Αυτόν τον αριθμό θα καταφέρναμε να τον διαχειριστούμε με τις δομές που υπάρχουν. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες, απλώς αναζητάμε χώρους φιλοξενίας παντού», εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιγράφοντας όσα συμβαίνουν από την αρχή της εβδομάδας, όταν πρακτικά τα σύνορα στην Ειδομένη έκλεισαν για την πλειονότητα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Προχθές πέρασαν στα Σκόπια 400 άτομα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από χθες τα ξημερώματα έως και το μεσημέρι, οπότε τα σύνορα έκλεισαν και πάλι, οι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ειδομένη δεν ήταν περισσότεροι από 250.

Χθες έφθασαν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά 1.705 άτομα, τα οποία αναζητούν τρόπο να κατευθυνθούν άμεσα προς τα σύνορα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στα ελληνικά νησιά έφτασαν 2.545, την Τρίτη 3.474, ενώ ανάλογος εκτιμάται ότι ήταν ο αριθμός των αφιχθέντων και χθες.

Χαμένη μάχη

Η μάχη με τους αριθμούς των εισερχομένων προσφύγων σε σχέση με όσους εξέρχονται είναι ήδη χαμένη. Ενώ οι επίσημοι χώροι φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελαιώνα, Ελληνικό, Διαβατά έχουν γεμίσει ασφυκτικά, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας σε πρόχειρους καταυλισμούς που στήνονται εκ των ενόντων σε αθλητικά κέντρα και άδεια κτίρια. Πολλοί ωστόσο φεύγουν με τα πόδια, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να φτάσουν στον προορισμό τους… στην Ευρώπη, ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις σε πολλά σημεία. Στην πλατεία Βικτωρίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 άτομα, ενώ χθες για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό στήθηκε μια σκηνή για διανυκτέρευση.

Εκτιμάται ότι κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου 5.000 πρόσφυγες σε διάφορα σημεία, όπου η Αστυνομία έχει επιλέξει να «καθυστερήσει» όσους μετακινούνται προς την Ειδομένη. Οπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία ως σημεία ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν χιλιάδες στα σύνορα.

Τα σημεία έχουν οριστεί σε Αφίδνες, Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη και έξω από τα διόδια Λεπτοκαρυάς στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα σε συνεννόηση με τους δήμους κατά μήκος της διαδρομής της εθνικής οδού προς την Ειδομένη πολλοί έχουν καταφύγει σε μοτέλ, ενώ έχουν βρεθεί προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, κυρίως αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια. Ενδεικτικά, πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τέτοιες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα αλλά και αλλού.

Στην Καβάλα περίπου 900 πρόσφυγες που έφθασαν στο λιμάνι της πόλης αργά χθες το απόγευμα θα διανυκτερεύσουν μέσα σε λεωφορεία, προκειμένου να μη συγκεντρωθεί μεγαλύτερο πλήθος στα σύνορα. Ο Δήμος μετέφερε χημικές τουαλέτες στο σημείο, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου αναμένονται άλλα 1.000 περίπου άτομα στο ίδιο λιμάνι.

Στην Ειδομένη χθες το βράδυ βρίσκονταν περίπου 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι Σύροι και Ιρακινοί.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες. Επεσε η θερμοκρασία και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έβρεχε, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παραμονή των ανθρώπων στο ύπαιθρο.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, που άνοιξε χθες, έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 2.000 άτομα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε έκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να βρεθούν και άλλοι χώροι φιλοξενίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν τις πλατείες της πόλης. Αντίστοιχος, κοντά στις 2.000, είναι και ο αριθμός όσων βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό. Αφγανοί από την Ειδομένη που επέστρεψαν στην Αθήνα φιλοξενούνται στο Ελληνικό, ενώ ευάλωτες ομάδες μεταφέρονται στον Ελαιώνα. Σε ανακοίνωσή τους χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι το σύστημα φιλοξενίας στην Ελλάδα θα έχει φθάσει στα όριά του μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιες συνθήκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT