Εκρηκτικό κλίμα στον Προμαχώνα

Εκρηκτικό κλίμα στον Προμαχώνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις μετά την απόφαση των Ελλήνων αγροτών στον Προμαχώνα να αποκλείσουν εκ νέου τη μεθοριακή διάβαση, ενισχυμένοι μάλιστα με δυνάμεις τρακτέρ από τα ενδότερα και κτηνοτρόφους. Οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών, που και εκείνοι είχαν μπλοκάρει επί μέρες στο δικό τους έδαφος, ως αντίποινα, τη δίοδο στα Κούλατα, αλλά είχαν αποχωρήσει όταν οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ, απειλούν να επανέλθουν με αποκλεισμό από τη Δευτέρα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε όλο τους το μήκος «εάν οι Ελληνες διαδηλωτές δεν τερματίσουν τον δικό τους αποκλεισμό».

Βεβαίως, χθες οι αγρότες του Προμαχώνα άνοιξαν τον δρόμο ενόψει της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων των μπλόκων με τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές διαθέσεις των Ελλήνων αγροτών έχει απολεσθεί και η βουλγαρική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το εξαγωγικό και εισαγωγικό της εμπόριο, που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας των αποκλεισμών και αξιώνει την άμεση απελευθέρωση των διαβάσεων.

Μάλιστα την ανακοίνωση για κλείσιμο από τη Δευτέρα των συνόρων γνωστοποίησε για λογαριασμό των οδηγών φορτηγών ο υπουργός Μεταφορών, Ιβάιλο Μοσκόφσκι, προσδίδοντας κυβερνητική κάλυψη στην απόφαση για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα. Η απόφαση των αγροτών του Προμαχώνα να επαναλάβουν τον αποκλεισμό πυροδοτεί αρνητικό κλίμα στην παραδοσιακά φιλελληνική κοινή γνώμη της Βουλγαρίας.

Στα μέσα ενημέρωσης προβάλλονται εικόνες και ρεπορτάζ με χαλασμένα, από την πολυήμερη παραμονή τους σε εγκλωβισμένα φορτηγά-ψυγεία, αγροτικά προϊόντα, γεωργούς σε απόγνωση, εκπροσώπους μεταφορικών εταιρειών που χάνουν τεράστια ποσά λόγω της ακινητοποίησης των οχημάτων, αλλά και τουριστικούς παράγοντες που μιλούν για καταστροφικές συνέπειες από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων.

Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι μόνο οι μεταφορείς τους έχουν υποστεί απώλειες άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα μεταφορών κ. Νάστιμιρ Ανανίεφ δήλωσε πως έως τώρα 40.000 Βούλγαροι έχουν ακυρώσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα και περίπου 30.000 Ελληνες τα ταξίδια στη Βουλγαρία εξαιτίας των αποκλεισμών. Το πλήγμα στον τουρισμό, κυρίως της Ελλάδας, αναμένεται μεγαλύτερο την ερχόμενη εβδομάδα όταν στη Βουλγαρία με αφορμή την εθνική γιορτή, δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι παραδοσιακά πραγματοποιούν τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας.

Ομως και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία υφίστανται τις συνέπειες των αποκλεισμών. Εκπρόσωπός τους είπε στην «Κ» ότι αναγκάζονται πλέον να φέρουν πρώτες ύλες από Ρουμανία, Τουρκία, Σκόπια και Σερβία, αφού είναι αδύνατη η μεταφορά τους από την Ελλάδα, κάτι που γινόταν μέχρις ότου κλείσει ο Προμαχώνας. Στο πολιτικό επίπεδο κυβερνητικοί παράγοντες, κόμματα και ΜΜΕ επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας για απάθεια της Αθήνας απέναντι στο φαινόμενο του αποκλεισμού των συνόρων. Η Σόφια πάντως έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι αποκλεισμοί παραβιάζουν τις αρχές της Ε.Ε. περί ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ έχει δηλώσει πως θεωρεί αδιανόητο ο ίδιος να ανθίσταται στις πιέσεις των Ευρωπαίων να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες και η ελληνική πλευρά να επιτρέπει αποκλεισμούς των μεθοριακών σταθμών στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή