Νάνσυ Φίλις Χόρτον (1912-2016)

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νάνσυ Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, γνωστή για την βαθιά γνώση της για την Μικρά Ασία,  απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Φεβρουαρίου 2016, στο Νοσοκομείο Υγεία στο Μαρούσι. Ήταν 103 ετων. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν κόρη του γνωστού  φιλέλληνα, George Horton από το Fairville της Νέας Υόρκης και της Αικατερίνης Σακοπούλου Horton από τη Σμύρνη. Η Νάνσυ γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 4η Αυγούστου 1912. Έζησε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στη Βούλα και τον τελευταίο χρόνο της ζωής της στο Μαρούσι.

Ο George Horton υπήρξε πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και τη Σμύρνη και ήταν Πρόξενος στη Σμύρνη όταν εγινε η καταστροφή της Σμυρνης.  Ο George Horton διακρίθηκε διότι με την προσωπική του παρεμβαση, διεσώθησαν χιλιάδες ζωές και βοήθησε να διαφύγουν 40.000 πρόσφυγες κατά την καταστροφή της αρχαίας, Χριστιανικής πόλης της Σμύρνης στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922. Ο κύριος Horton αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως ο «σύγχρονος Λόρδος Βύρωνας» και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και φιλέλληνας. Αν και ο George Horton εξέδωσε πολυάριθμα μυθιστορήματα και τόμους ποίησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μετάφρασης της «Σαπφώ» , είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του που αφορά τις διαμάχες στη Μικρά Ασία με τίτλο «Η Μάστιγα της Ασίας». Η μητέρα της Νάνσυ ήταν η Αικατερίνη Σακοπούλου, κόρη πρώην προεδρεύοντα  δικαστή του Μεικτού Δικαστηρίου της Αιγύπτου. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν ετεροθαλής αδελφή της Alice Pitkin, επίσης γνωστής Αμερικανίδας συγγραφέως η οποία απεβίωσε το 1974. Η Νάνσυ αφήνει πίσω, μέλη των οικογενειών Cuddeback, Pitkin και Curtis.

Η Νάνσυ υπήρξε πτυχιούχος του αμερικάνικου Πανεπιστημίου Sweet Briar College της Βιρτζίνια και έκανε μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία, στο  Χάρβαρντ. Έχει εκδώσει πολυάριθμα ποιήματα και άρθρα  και υπήρξε πρόεδρος της Federal Poets,μέλος του Sulgrave Club και ενεργό μέλος του Συλλόγου  Αγγλικής Ποίησης,  με έδρα την Αθήνα, στο Compendium στο Σύνταγμα. Όσο ζούσε στην Αθήνα, η Νάνσυ έγγραφε για την αγγλική εφημερίδα και στην Ουάσινγκτον ασκούσε καθήκοντα συντάκτριας  σε διάφορα περιοδικά. Η Νάνσυ, επίσης, έχει δώσει διαλέξεις, για την Μικρά Ασία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, των Ηνωμένων Πολιτειών  και της Αυστραλίας. Ποιήματα της συμπεριελήφθησαν στην ανθολογία του Best College Poetry, στο Saturday Review of Literature και σε  διάφορα περιοδικά ποίησης. Είχε προσκληθεί να απαγγείλει στην Βιβλιοθήκη Folger Shakespeare Library στην Ουάσινγκτον. Το έργο ζωής της ήταν η διατήρηση του κληροδοτήματος του πατέρα της. Για το σκοπό αυτό αφιέρωσε  τη ζωή της συλλέγοντας πληροφορίες, για να γράψει την οριστική βιογραφία του  George Horton. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, αφού τα περισσότερα έγγραφα του George Horton  χάθηκαν στο Προξενείο της Σμύρνης, το σπίτι τους, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στην καταστροφή της Σμύρνης. Η Νάνσυ πέτυχε το στόχο της, τον Μάιο του 2013, στην ηλικία των 100 ετών. Εκείνη την εποχή δώρισε τα έγγραφα του George Horton στο Georgetown University και παρέδωσε την έρευνα την οποία είχε αναλάβει όλη της τη ζωή να κάνει, για να διασφαλίσει την έκδοση της βιογραφίας του. Η έκδοση της βιογραφίας του George Horton αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2016. Τo Αρχείο Horton αναμένεται  φέτος να είναι διαθέσιμο για έρευνα.

Η Νάνσυ ήταν γνωστή, για την αγάπη της για τη ζωή, τους Έλληνες και την Ελληνική κουλτούρα, για τις ακούραστες προσπάθειες της, για τον πατέρα της και τα θύματα της καταστροφής της Σμύρνης, για την έντονη πίστη της  για τα δικαιώματα των ζώων, την αγάπη της για την ποίηση και τους πολλούς φίλους της στην Ελλάδα  και ανά τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της μακράς και ιδιαίτερης ζωής της. Η Νάνσυ υπήρξε φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός και συμμετείχε ενεργά σε πολλά ιδρύματα, συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικάνικης Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης, της Εστίας Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Σμυρναίων, της Ακαδημίας Αθηνών, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών) και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε ενεργό μέλος κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, όπως της Ένωσης Αμερικανίδων Ελλάδος, της Democrats Abroad Ελλάδος και πάντα υποστήριζε ανθρωπιστικά και ζωοφιλικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η τελευταία επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στον πατέρα της και τη μητέρα της, στο νεκροταφείο Oak Hill στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και θα μεταφερθεί η σωρός της, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. Για να μπορέσουν όμως, οι πολυάριθμοι φίλοι της, εδω στην Ελλάδα, να την αποχαιρετήσουν πριν το τελευταίο της ταξίδι, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγγλικανική Εκκλησία του Άγιου Παύλου στην οδό Φιλελλήνων 27, στην Αθήνα, το Σάββατο πρωί, 5 Μαρτίου 2016, στις 11.00. Εκει, θα της πούμε το τελευταίο αντίο.  Σας προσκαλούμε, όλους, να είστε παρόντες- και για όποιον επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ακολουθήσουν σχετικές πληροφορίες αργότερα.

Steve και Ann Marie Pitkin

*Αντί  λουλουδιών και στεφάνων, αφού η Νάνσυ Χόρτον δεν θα ταφεί στην Ελλάδα, παρακαλούμε όπως  καταθέσετε χρήματα στο όνομα της, σε κάποιο τοπικό ανθρωπιστικό ή φιλοζωικό σωματείο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή