Γκραντι: «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο στις υποδομές»

Γκραντι: «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο στις υποδομές»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα ύπαρξης νόμιμων οδών μετακίνησης για τους πρόσφυγες επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο και πριν από τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες. «Πέρυσι, η Ε.Ε. έλαβε σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφύγων, οι οποίες, όμως, τελικά δεν εφαρμόζονται», δήλωσε ο κ. Grandi, «τώρα παρακολουθούμε τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της Ε.Ε., τα οποία συχνά έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τους κανόνες της Ε.Ε., ενώ δεν αφήνουν εναλλακτικές σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επανέλαβε την υποχρέωση του ισότιμου καταμερισμού του αριθμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει επωμισθεί η Ελλάδα και έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο στις υποδομές από την προηγούμενη φορά». «Οι γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, φιλοξενούν στο έδαφός τους περί τα 5 εκατ. Σύρων, αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε όταν μιλάμε για επαναπροωθήσεις», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο ύπατος αρμοστής, που είχε βρεθεί ο ίδιος προ ολίγων εβδομάδων στη Συρία. «Στο Χαλέπι και πολλές άλλες πόλεις μαίνονται οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες, πρόκειται για τρομοκρατημένους ανθρώπους που προσπαθούν να δραπετεύσουν», τόνισε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «το πιο αποτελεσματικό μέσο θα ήταν η παύση του πυρός, στην οποία ελπίζουμε».

«Ολος ο κόσμος στην Ευρώπη πρέπει να δει τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα», προσέθεσε. Η άφιξή του στη Λέσβο συνέπεσε χρονικά με μια από τις πολλές διασώσεις του Λιμενικού. «Ηταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, ασυνόδευτα ανήλικα, μητέρες με τα παιδιά τους, τραυματισμένοι και άρρωστοι». Αλλωστε, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιστοιχούν στο 51% των Σύρων και στο 40% των Αφγανών, ενώ 20% των οικογενειών από τη Συρία έχει ως επικεφαλής τη μητέρα, σύμφωνα με έρευνα της Υπατης Αρμοστείας σε τυχαίο δείγμα 400 προσφύγων από Συρία και Αφγανιστάν που έφτασαν στα νησιά από τις 15 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Με τον Αλ. Τσίπρα

Ο κ. Grandi είχε σειρά συναντήσεων στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό και με μέλη της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε «εποικοδομητικές», και δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι πρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με κάθε μέσο. «Στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσω να περάσω το μήνυμα απ’ όσα είδα στην Ελλάδα», κατέληξε ο ίδιος, ενώ θα ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή