Σε περισυλλογή για την πορεία των κινητοποιήσεων

Σε περισυλλογή για την πορεία των κινητοποιήσεων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από 22 μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετείχαν χθες με τα τρακτέρ τους σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Οι διαδηλωτές στάθμευσαν αρχικά τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στον Λευκό Πύργο και μετά κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου μάλιστα φαίνεται να αποπειράθηκαν να ρίξουν την πόρτα. «Η συμπεριφορά τους ξεπερνάει κάθε όριο», σχολίασε με πικρία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Εμμένουν στη σκληρή στάση και οι αγρότες του τελωνείου στον Προμαχώνα, ο αποκλεισμός του οποίου προκάλεσε ανυπολόγιστη οικονομική ζημία εκατέρωθεν αλλά και κλυδωνισμούς στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Επειτα από ολιγόωρη ομαλή λειτουργία, το τελωνείο ξαναέκλεισε μετά την ολοκλήρωση της μεσημεριανής σύσκεψης των αγροτών του μπλόκου. «Είμαστε ανικανοποίητοι», δήλωσε ο κ. Παύλος Αραμπατζής στην «Κ», παραπέμποντας στις αποφάσεις της βραδινής σύσκεψης και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κλειστό για τα φορτηγά παραμένει μέχρι νεωτέρας και το τελωνείο της Εξοχής. Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στους κόμβους Νησελίου και Κερδυλλίων. Στη Δυτική Μακεδονία τα τρακτέρ εξακολουθούν να είναι παρατεταγμένα, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Συνολικά, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε περισυλλογή για την πορεία των κινητοποιήσεων, οι οποίες ενδέχεται να πάρουν άλλη μορφή πέραν των αποκλεισμών δρόμων. «Λόγος για να αποχωρήσουμε από τις εθνικές οδούς δεν υπάρχει», λέει με ειλικρίνεια στην «Κ» αγρότης από τη Νίκαια, «δεν κερδίσαμε σε κανένα σημείο». Είναι η κόπωση αλλά και οι υποχρεώσεις στο χωράφι που επιτάσσουν τη λήξη των φετινών κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι θα εισαχθεί άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης «ρύθμιση για την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί έως τώρα». «Η κυβέρνηση κατανοεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων», επισημαίνεται.

Συσκέψεις

Ως εκ τούτου, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα Τέμπη, στη Νίκαια και στον Προμαχώνα, ενώ προγραμματίζεται Πανελλαδική την Κυριακή στο Κιλελέρ. Φιλοδοξία πολλών είναι την 6η Μαρτίου, ημέρα μνήμης της εξέγερσης στο Κιλελέρ, να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών, που θα σηματοδοτήσει το τέλος των μπλόκων με έναν τρόπο συμβολικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή