Χάος και έλλειψη συνεννόησης

Χάος και έλλειψη συνεννόησης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης και ελέγχου του μεγάλου αριθμού προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα βρίσκεται η κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι περίπου 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία από τα νησιά έως την Ειδομένη, τόσο στα κέντρα φιλοξενίας όσο και σε γυμναστήρια και εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί πρόχειρα σε δήμους. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στους υπευθύνους των χώρων φιλοξενίας το ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φεύγουν με κάθε μέσο ή και με τα πόδια στην προσπάθειά τους να προλάβουν να φθάσουν στα σύνορα.

Προφορικά και σε κάθε περίπτωση όχι επίσημα έχουν ενημερωθεί οι Αρχές στα νησιά να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει ώστε να μην επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για το Σαββατοκύριακο.

Ετσι, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα για προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά για το Σαββατοκύριακο, οι αρμόδιοι αναρωτιούνται πώς θα εφαρμόσουν μια εντολή που δεν έχουν λάβει. Οπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, οι εταιρείες δεν θα εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα τα τρία διαθέσιμα πλοία σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες έως ότου αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Πάντως, οι υπεύθυνοι στα hotspots των νησιών δήλωναν χθες άγνοια όσον αφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. «Δεν υπάρχει τρόπος να πειστούν ξαφνικά οι άνθρωποι να περιμένουν στα πλοία χωρίς περισσότερες εξηγήσεις», ανέφερε υπάλληλος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί στη Χίο με την ενημέρωση των προσφύγων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χθες το μεσημέρι πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία στο Ελληνικό αποφάσισαν να φύγουν και να προσπαθήσουν να φτάσουν ακόμη και με τα πόδια στην Ειδομένη. Στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς δεν επαρκούν οι χώροι υγιεινής και άλλα αναγκαία.

Νωρίτερα το πρωί, πρόσφυγες που είχαν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, συνολικά 1.752 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη με τα πλοία «Αριάδνη» και «Bluestar 2», δεν φάνηκαν καθόλου πρόθυμοι να περιμένουν στους χώρους συγκέντρωσης επιβατών και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας «θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα». Και από τον χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά χθες το πρωί αναχώρησαν αρκετές δεκάδες πρόσφυγες με προορισμό επίσης τα σύνορα. Στην Κοζάνη, ομάδα προσφύγων αναχώρησε χθες από το κλειστό γυμναστήριο όπου φιλοξενούνταν προσωρινά. Στην Ειδομένη, χθες το απόγευμα, βρίσκονταν κατ’ εκτίμηση 4.000 άτομα ενώ κατέφθαναν νέοι με ταξί ή με τα πόδια. Επίσης στο βενζινάδικο που βρίσκεται 15-20 χιλιόμετρα από τον καταυλισμό των συνόρων ήταν 1.500 άτομα. Χθες πάντως τα σύνορα στην Ειδομένη ήταν κλειστά, ενώ προχθές πέρασαν μόλις 160 άτομα σύμφωνα με πηγές της Υ.Α.

Πρωτοβουλία για τον συντονισμό των δράσεων και των προσφορών που αφορούν την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε συνεργασία με τους φορείς παραγωγής και εμπορίου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί στη ΓΓΕΠΚ σημείο συντονισμού και ζητούνται τρόφιμα (κρουασάν, χυμοί μπισκότα, φρυγανιές, γάλα και παιδικό γάλα), αθλητικά παπούτσια νούμερο 40-43, είδη ατομικής υγιεινής, νερό σε μπουκαλάκια, πετσέτες προσώπου και εξοπλισμός όπως βραστήρες, πλαστικά ποτήρια, πιάτα και πιρούνια. Τηλέφωνο επικοινωνίας για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν: 210-38.22.077, 38.93.492, 38.21.054 ή ηλεκτρονικά [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή