Στο χείλος του γκρεμού οι οδικές συγκοινωνίες

Στο χείλος του γκρεμού οι οδικές συγκοινωνίες

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες περιορίζουν συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά. Ο στόλος των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) παροπλίζεται σταδιακά, καθώς «γδύνονται» από ανταλλακτικά τα λεωφορεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όσων βρίσκονται στον δρόμο. Το συγκοινωνιακό έργο έχει περιοριστεί κατά 1/4 τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ακόμη και η μέχρι πρότινος κερδοφόρος εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) είναι βυθισμένη στις ζημίες. Την ίδια στιγμή, η λαθρεπιβίβαση έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς πλέον οι ελεγκτές εισιτηρίων αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Σημειώνεται ότι η εισιτηριοδιαφυγή «κοστίζει» στον ΟΑΣΑ κάθε χρόνο πάνω από 37 εκατ. ευρώ.

Ο γηρασμένος στόλος και οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων κατά την εκτέλεση των δρομολογίων. Επιβάτες στοιβάζονται στις στάσεις με την αναμονή κατά τις ώρες αιχμής να αγγίζει ακόμη και τα 50 λεπτά για δρομολόγια που θα έπρεπε να εκτελούνται ανά 10 έως 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΟΣΥ, μία στις τρεις βάρδιες (οδηγών και τεχνικών), που απαιτούνται καθημερινά για την κυκλοφορία ενός οχήματος δεν καλύπτεται πλέον. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 12.000 βάρδιες που εκτελούνταν το 2013 και το 2014, το 2015 αυτές δεν υπερέβαιναν τις 10.000, κάτι που μεταφράζεται σε συρρίκνωση κατά 24% του συγκοινωνιακού έργου.

Αδεια ταμεία

Στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού προστίθενται και τα άδεια ταμεία της εταιρείας, διαμορφώνοντας μια εικόνα αποσύνθεσης των συγκοινωνιών. Οι ΟΣΥ αναζητούν, μάταια, τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες προμηθειών για τα παλαιά οχήματα που διαθέτουν, αντιμετωπίζοντας συστηματικά προβλήματα με τους προμηθευτές. Οι προμηθευτές εισπράττουν μόλις 10% προκαταβολή για κάθε προμήθεια, με αποτέλεσμα να αρνούνται πλέον να παραδώσουν τα ανταλλακτικά. Υπολογίζεται ότι σχεδόν τα 2/3 των λεωφορείων έχουν μείνει χωρίς ελαστικά, που είναι και η συνηθέστερη ανάγκη σε ανταλλακτικά.

Μόλις φθαρούν τα ελαστικά των εν ενεργεία οχημάτων, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής τους. Οι τεχνικοί των ΟΣΥ αντικαθιστούν τα ληγμένα ελαστικά με μεταχειρισμένα από τα λεωφορεία που έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας.

Αποτέλεσμα είναι καθημερινά να κυκλοφορούν ολοένα και λιγότερα οχήματα, περιορίζοντας τη συχνότητα των δρομολογίων ακόμη περισσότερο. Σε ημερήσια βάση υπολογίζεται ότι στους δρόμους βγαίνουν περίπου 1.050 με 1.070 λεωφορεία ενώ άλλα 1.100 είναι στα αμαξοστάσια. Από αυτά που βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, περίπου το 50% δεν έχει ελαστικά.

Το 2016 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, καθώς εμφανίζουν δυσβάσταχτα ελλείμματα.

Οι ΣΤΑΣΥ για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια «κλείνει» με ζημιογόνο χρήση και σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης. Συνολικά οι εταιρείες του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν για το 2015 ζημίες 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. αναλογούν στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ, που τα δύο προηγούμενα έτη (2013-14) ήταν κερδοφόρος. Η εταιρεία κατάφερε τότε να αντιστρέψει την κατά 27 εκατ. ευρώ ελλειμματική εικόνα του 2012 και απαλλάχθηκε από την ανάγκη κρατικής επιδότησης. Αποθαρρυντική είναι και η εικόνα της επιβατικής κίνησης στο μετρό, που για το 2015 κατέγραψε ελεύθερη πτώση κατά 40 εκατ. επιβάτες σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα της άλλοτε κερδοφόρου εταιρείας.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 λόγω της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο οι ΣΤΑΣΥ δημιούργησαν κενό στα οικονομικά τους λόγω της απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ (από 13% σε 23%), όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΟΣΥ. Στα παραπάνω προστέθηκαν και τα 10 εκατ. ευρώ περίπου, που κόστισαν οι ελεύθερες μετακινήσεις κατά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων.

Για τις ΟΣΥ το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΟΣΥ το 2014 είχαν ζημίες 40 εκατ. ευρώ (έπειτα από επιδότηση 100 εκατ. ευρώ), ενώ το 2013 είχαν ζημίες 7 εκατ. ευρώ (με επιδότηση 143 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή