ΜΗΣΥΦΑ με νέα συσκευασία στα ράφια των σούπερ μάρκετ

ΜΗΣΥΦΑ με νέα συσκευασία στα ράφια των σούπερ μάρκετ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετική συσκευασία θα πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα φαρμακεία. Σε αυτό φαίνεται να καταλήγουν, το υπουργείο Υγείας και οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά. Η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη, αφού θα πρέπει να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα πωλούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα και εκτός φαρμακείου, αλλά και το «εύρος» της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κατά πληροφορίες, η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Υγείας εισήγηση για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε τα σκευάσματα που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων, να είναι όσο το δυνατόν πιο «ακίνδυνα» για τον καταναλωτή από ενδεχόμενη λανθασμένη χορήγησή τους. Μία από αυτές αφορά τις ασφαλείς συσκευασίες των σκευασμάτων, με το σκεπτικό, το σύνολο των δισκίων ανά συσκευασία να είναι κάτω από την τοξική δόση. Η λογική είναι ότι ακόμα και εάν κάποιος καταναλώσει όλα τα φάρμακα της συσκευασίας χωρίς να έχει λάβει τις απαραίτητες οδηγίες από ειδικό γιατρό ή φαρμακοποιό να μη θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΗΣΥΦΑ, είναι φάρμακα που ναι μεν δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (δεν βρίσκονται στη «θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων), ωστόσο θα πρέπει να χορηγούνται από ειδικό γιατρό. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να περιοριστεί η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ που θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων σε όσο το δυνατόν λιγότερα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης, αυτή είναι και η νέα κατεύθυνση που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου ο αριθμός των σκευασμάτων (κωδικοί) που πωλούνται και εκτός φαρμακείων ξεκινά από 30-40 και το πολύ να φτάσει τα 200. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη «στην Ε.Ε. μόλις το 5%-7% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ κινείται μέσω των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πολίτες προτιμούν να αγοράζουν το φάρμακο από τα φαρμακεία. Το ίδιο φάνηκε και στην Ελλάδα με την απελευθέρωση της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία το κοινό συνεχίζει να τα αγοράζει από τα φαρμακεία». Η ευρωπαϊκή τάση που επικρατεί είναι να μειώνεται η σχετική λίστα, λόγω των περιστατικών δηλητηριάσεων από αλόγιστη κατανάλωση ΜΗΣΥΦΑ που έχει καταγραφεί σε κάποιες χώρες -είναι ενδεικτικό ότι στη Σουηδία αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλητηριάσεις από παρακεταμόλη- αλλά και λόγω της διακίνησης ΜΗΣΥΦΑ μέσω Διαδικτύου. Εχει φανεί ότι το 40% των ΜΗΣΥΦΑ που πωλούνται ηλεκτρονικά είναι πλαστά.

Πιέσεις από δανειστές

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος απελευθέρωσης των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ, με τους δανειστές να μην «πιέζουν» προς το παρόν ακόμα. Στελέχη, πάντως, της αγοράς θεωρούν ως καταληκτική ημερομηνία για να βρεθούν τα ΜΗΣΥΦΑ σε ράφια των σούπερ μάρκετ το τέλος του 2016, συνδέοντας την απελευθέρωση των καναλιών διανομής των σκευασμάτων με την απελευθέρωση της τιμής τους. Υπενθυμίζεται ότι έως 31/12/2016, οι σημερινές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν ως ανώτατες λιανικές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή