Επίθεση Βγενόπουλου στη Δικαιοσύνη

Επίθεση Βγενόπουλου στη Δικαιοσύνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό και έντονη αίσθηση στους κύκλους της Δικαιοσύνης και στο πολιτικό «γίγνεσθαι» έχουν προκαλέσει οι σοβαρότατες καταγγελίες του προέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, για την ύπαρξη κυκλώματος που παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και στο οποίο –σύμφωνα με τις καταγγελίες– συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης –υπεύθυνος για θέματα Διαφθοράς– Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης και ο εισαγγελέας Εφετών, Γιάννης Αγγελής.

Μετά την απαλλαγή του για τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, ο πρόεδρος της MIG παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατονομάζοντας τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ιδιαίτερα τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη, εν ολίγοις, ως τους «ενορχηστρωτές» της ποινικής διαδικασίας που διενεργήθηκε σε βάρος του στην Ελλάδα.

Ο κ. Βγενόπουλος, ωστόσο, αναφέρθηκε και στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως υποστήριξε, γνώριζε για την προσφυγή της Λαϊκής Τράπεζας κατά της Ελλάδας, με την οποία αξιώνει αποζημίωση 4 δισ. ευρώ για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Βγενόπουλος, χαρακτήρισε την ενέργεια ως «εχθρική πράξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ συνόδευσε τους ισχυρισμούς του και από έγγραφα, εκ των οποίων εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει απόρρητο πρακτικό της επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, από όπου προκύπτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για την αξίωση της Λαϊκής από την Ελλάδα, καθώς η σχετική έγκριση δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο όπου έχει προσφύγει και ο κ. Βγενόπουλος, διεκδικώντας αποζημίωση 2,2 δισ. ευρώ.

Σημεία… αλληλεπίδρασης

Με «μελανά χρώματα» περιέγραψε ο πρόεδρος της MIG τον ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο απέδωσε άμεση σύνδεση με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, καταγγέλλοντας ευθείες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Βγενόπουλος, συγκεκριμενοποιώντας τους ισχυρισμούς του, είπε ότι όταν στην υπόθεσή του συνενώθηκε μια δικογραφία, «ο κ. Βαξεβάνης έκανε λόγο για πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη. Μετά δύο ημέρες πήγε ο Παπαγγελόπουλος στη Βουλή και είπε ότι δεν θα ανεχθούμε πραξικοπήματα στη Δικαιοσύνη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “χρησιμοποιώντας την ορολογία Βαξεβάνη”, ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει έρευνα, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Εφετών που χειριζόταν την υπόθεσή μου να βρεθεί ελεγχόμενη». Ως προς τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε σε δύο δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει εντολή του κ. Παπαγγελόπουλου για ανάθεση της διερεύνησης μιας από τις «λίστες» σε συγκεκριμένο εισαγγελέα προκειμένου «να έχουμε αποτελέσματα». «Αυτό συνιστά απευθείας παρέμβαση. Ο αναπληρωτής υπουργός επικοινωνεί άμεσα με εισαγγελέα και του λέει πού να χρεώσει την έρευνα. Η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει», είπε ο κ. Βγενόπουλος.

«Βαρύ κατηγορώ» απηύθυνε και στον Κ. Βαξεβάνη στον οποίο απέδωσε κεντρικό ρόλο στην εις βάρος του επίθεση. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε υπήρξε επίσκεψη του δημοσιογράφου στο γραφείο του τον Ιανουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βαξεβάνης του πρότεινε συνεργασία για βελτίωση της εικόνας του. «Δεν μας εκβίασε» διευκρίνισε ο κ. Βγενόπουλος, διερωτώμενος ωστόσο: «αν τελικά είχαμε συνεργαστεί θα ακολουθούσε ο πόλεμος που ακολούθησε;».

Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε σχέσεις του εισαγγελέα Εφετών, Γιάννη Αγγελή, με τον εκδότη του Hot Doc, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε επί του πρακτέου άμεσος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους και ο εισαγγελικός λειτουργός διοχέτευε στον δημοσιογράφο στοιχεία από δικογραφίες προκειμένου ο ίδιος να ανέλθει επαγγελματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή