Κανείς φυλακή λόγω 18μηνου και… μη δίκης

Κανείς φυλακή λόγω 18μηνου και… μη δίκης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση για αποφυλάκιση και του Γιώργου Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις για τις δυνατότητες του δικαστικού συστήματος και της πολιτείας να φέρουν σε πέρας μια τόσο σημαντική δίκη με εμφανές το πολιτικό πρόσημο, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως λειτούργησε ως πέτρα στα ασάλευτα νερά της απραξίας των αρμοδίων αρχών.

Η αποφυλάκιση Ρουπακιά, η οποία είχε προαναγγελθεί από όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης που ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση της Χ.Α. (ανακρίτριες, πρόεδρο του Δικαστηρίου και λοιποί), κατέδειξε με ηχηρό τρόπο την αδυναμία τόσο της δικαιοσύνης όσο και του αρμόδιου υπουργείου για τη διεξαγωγή σημαντικών δικών σε εύλογο χρόνο.

Ο κατηγορούμενος ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος αποφυλακίζεται σε λίγες ημέρες, στις 18 Μαρτίου, είναι ο τελευταίος από το σύνολο των εμπλεκόμενων στελεχών της Χ.Α. που αποφυλακίζεται. Ούτε ένας από όσους προσωρινά κρατήθηκαν δεν βρίσκεται πλέον έγκλειστος, καθώς για όλους ο χρόνος προσωρινής κράτησης τελείωσε, πριν η δίκη ολοκληρωθεί και η δικαιοσύνη αποφανθεί για την ενοχή ή την αθωότητά τους.

Και ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, βρίσκεται ακόμα σχεδόν στην αρχή –έχουν εξεταστεί περί τους 20 μάρτυρες και το δικαστήριο ακόμα εξετάζει την πρώτη από τις πολλές υποθέσεις που αριθμούνται στο βαρύ κατηγορητήριο–, η πρόοδος της ακροαματικής διαδικασίας ακολουθεί ρυθμούς χελώνας.

Το δικαστήριο, αν και έχουν περάσει 10 μήνες από την έναρξη της δίκης, ακόμα βρίσκεται στην έρευνα της υπόθεσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Προς διερεύνηση ακολουθούν πολλές επιθέσεις οργανωμένων μελών της Χ.Α. και βεβαίως η έρευνα για τα κοινοβουλευτικά της στελέχη που αντιμετωπίζουν κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης.

Ούτε ένας φυλακή

Η αδυναμία όμως του δικαστικού συστήματος να οργανώσει έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης να παρέχει τις ανάλογες υποδομές, ώστε οι πολυπρόσωπες και σημαντικές δίκες να γίνονται στην ώρα τους, έχει οδηγήσει εκτός φυλακής όλους όσοι κατά καιρούς κατηγορήθηκαν και για υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων ή κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Ούτε ένας από τους προσωρινά κρατούμενους για τις σοβαρές αυτές υποθέσεις δεν κρατείται πλέον, ενώ οι μεγάλες δίκες για τα οικονομικά σκάνδαλα καρκινοβατούν, και ούτε μία δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Υποθέσεις όπως η Siemens, για την οποία η έρευνα της δικαιοσύνης ξεκίνησε το 2006 (!), αλλά και πολλές άλλες, όπως το Βατοπέδι, η υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power, εξοπλιστικά προγράμματα, όπως εκείνα για τα υποβρύχια και πολλές άλλες «σέρνονται» στις δικαστικές αίθουσες και διεξάγονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Οσοι κατά καιρούς κρατήθηκαν για τις υποθέσεις αυτές προσωρινά με αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων αποφυλακίστηκαν, καθώς τα ανώτατα όρια προσωρινής τους κράτησης εξαντλήθηκαν (τα 18μηνα) και οι δίκες τους ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μόνον οι επιχειρηματίες Θωμάς Λιακουνάκος και Κωνσταντίνος Δαφέρμος που προφυλακίστηκαν σχετικά πρόσφατα, το 2015, παραμένουν έγκλειστοι –δεν έχουν λήξει τα 18μηνα γι’ αυτούς– ενώ εντός φυλακής είναι και εκείνοι που καταδικάστηκαν για εξοπλιστικά και μίζες στην υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, η μόνη δίκη που έγινε έγκαιρα και με ταχύτατους ρυθμούς.

Στη λογική «ουδέν κακόν αμιγές καλού» το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τον θόρυβο για την επικείμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά, συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αναζητηθεί λύση για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α. αλλά και των άλλων σημαντικών δικών –με πολλούς κατηγορούμενους– που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σύσκεψη, όπως ανακοινώθηκε, ήταν προκαταρκτικής φύσεως και θα επαναληφθεί, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, οπότε το μείζον πρόβλημα το οποίο τείνει να αγγίξει και τα όρια της αρνησιδικίας για τις σημαντικές ποινικές δίκες θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πάντως, για το φλέγον θέμα, εντύπωση προκάλεσε στους κόλπους της Δικαιοσύνης το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν να μετάσχουν αρμόδιοι δικαστικοί παράγοντες, όπως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Εφετών Πειραιά και Αθήνας, αλλά και οι προϊστάμενες αρχές του Εφετείου Αθηνών. Ισως κληθούν στην επόμενη σύσκεψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή