ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκληση πρυτάνεων προς υπουργείο Παιδείας για νομοθετικές ρυθμίσεις

elikse-i-sumboliki-katalipsi-stin-prutaneia-tou-ekpaw_hr

Την προώθηση ρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά τελικά τις έθεσε στον Εθνικό Διάλογο ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα, Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ζητά την αύξηση, από 40% σε 50%, του ποσοστού που μπορεί κάθε ΑΕΙ να παίρνει από τον ειδικό λογαριασμό έρευνας και να χρησιμοποιεί για την κάλυψη λειτουργικών του αναγκών.  

Επίσης, ζητά ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες αξιοποίησης περιουσίας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων, δηλαδή να αποκτήσουν εμπορικό σκοπό και να μπορούν να προχωρούν σε πράξεις ταχύτερα για να έλθουν έσοδα στο εκάστοτε ίδρυμα.

Οι Πρυτάνεις μιλούν για συνθήκες χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων και για παθογένειες και δυσκαμψίες που αφορούν στα ιδρύματα.

Η ηγεσία του υπουργείου, μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της, στην πρώτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, τον Οκτώβριο του 2015, είχε δεσμευτεί να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα,. Από την πλευρά της, την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει το έως τώρα έργο της.