Το οδοιπορικό της ελπίδας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που ξετυλίγεται σήμερα μπροστά στα μάτια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της παγκόσμιας κοινότητας είναι αναμφίβολα μια ανθρωπιστική κρίση. Μια κρίση που επιδεινώνεται αντί να βρίσκει λύση, καθώς προσκρούει στην έλλειψη συνοχής, οράματος, πολιτικής αποφάσεων και δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και σε αυτή την κρίση, η μόνη που καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και «κόβει το νήμα» της αλληλεγγύης είναι με βεβαιότητα η Κοινωνία των Πολιτών με τις διαφορετικές φωνές και εκφάνσεις της.

Σε αυτό το πνεύμα ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2013 στην Ελλάδα η «αλληλεγγύη – SolidarityNow», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Open Society Foundations και του Τζορτζ Σόρος, που ήρθε να υποστηριχτεί από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) και την πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα. Μια ομάδα ηγήθηκε αυτού του οργανισμού, που με συνέπεια επιτελεί έργο στο πλευρό της Κοινωνίας των Πολιτών. Σκοπός του είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών αλλά και των ευπαθών ομάδων συμπατριωτών μας που δοκιμάζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, μέσα από ένα σύστημα παροχής δωρεών, προσφέροντας οικονομική στήριξη σε φορείς και ιδέες, με σκοπό να υλοποιηθούν προγράμματα σε καιρούς κρίσης.

Βασική του πεποίθηση είναι ότι η Κοινωνία των Πολιτών θα πρέπει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο όπου διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά όπου δεν επαρκούν κρατικοί θεσμοί και υποδομές. Στόχος του είναι η επιτόπια επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων με πρακτικά μέτρα, ενώ παράλληλα προωθεί πολιτικές που μεγιστοποιούν την ανταπόκριση της κοινωνίας στα φλέγοντα θέματα.

Ετσι δημιουργήθηκαν Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν προσφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα 70.000 δωρεάν ιατρικές, νομικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Και σήμερα δημιουργούνται οι υποδομές για τη λειτουργία Κέντρου Αλληλεγγύης στη Λέσβο, ώστε το νησί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Απέναντι στο έλλειμμα ενός ενιαίου σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, το «αλληλεγγύη – SolidarityNow» από το 2013 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει, με δωρεές που υπερβαίνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ, την υλοποίηση περίπου 70 προγραμμάτων στη χώρα.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και στη συγκεκριμένη συγκυρία πανευρωπαϊκό. Γι’ αυτόν το λόγο απαιτείται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, αποτελεσματικής πολιτικής ασύλου για την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων.

Γιατί, εάν η Ευρώπη θέλει να διαφύγει της «υπαρξιακής απειλής» και επιθυμεί να επιβιώσει, οφείλει να μετατρέψει τη σημερινή κρίση σε ευκαιρία για τη μακροχρόνια ανάπτυξή της, σεβόμενη το ανθρωπιστικό όραμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε…

**H Σοφία Ιωάννου είναι διευθύντρια Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή