Υπέρβαροι και παχύσαρκοι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες άνω των 15 ετών

Υπέρβαροι και παχύσαρκοι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες άνω των 15 ετών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρνητική εικόνα ενός υπέρβαρου λαού, που εκτός των άλλων «απεχθάνεται» και την άσκηση, επιβεβαιώνει η έρευνα Υγείας έτους 2014 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με την έρευνα περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ σχεδόν δύο στους δέκα δεν επιλέγουν το περπάτημα για τη μετακίνησή τους ακόμα και όταν πρόκειται να πάνε στο σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπέρβαροι είναι το 39,4% του πληθυσμού και παχυσαρκοι είναι το 16,9%, ποσοστά που είναι σταθερά σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας που έγινε το 2009. Φυσιολογικό βάρος έχει το 41,5% του πλυθησμού, ενώ ελλιποβαρείς είναι το 2,2%. Ειδικότερα για τον πληθυσμό ηλικίας 15 έως 18 ετών περισσότεροι από επτά στους δέκα (72,8%) έχουν φυσιολογικό βάρος.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα υπέρβαρους και παχύσαρκους δεν γυμνάζονται καθόλου, ακόμα και εάν πρόκειται για άσκηση για ψυχαγωγία. Σε γενικές γραμμές, τρεις στους δέκα Ελληνες κάνουν καθιστική ζωή. Σύμφωνα με την έρευνα, το 28,1% ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν ασχολίες που απαιτούν ελαφρά σωματική προσπάθεια, όπως διάβασμα, σχεδίαση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οδήγηση αυτοκινήτου, ή εργάζονται σε γραφείο. Δύο στους δέκα, δηλώνουν ότι δεν περπατούν καθόλου όταν πρόκειται να μετακινηθούν ακόμα και εάν πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, το 42,5% του πληθυσμού δηλώνει ότι περπατά για την μετακίνησή του σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δέκα λεπτά συνεχόμενα. Μόλις το 23% κάνει αθλητισμό, γυμναστική ή άσκηση για ψυχαγωγία, τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα. Το σχετικό ποσοστό στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών αγγίζει το 50%.

Στα θετικά αποτελέσματα της έρευνας είναι η μείωση των συστηματικών καπνιστών. Ειδικότερα, το 2014, το 27,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι καπνίζει καθημερινά, έναντι του 31,9% το 2009). Το 5,2% καπνίζει περιστασιακά και επτά στους δέκα δεν καπνίζουν. Επτά στους δέκα, εκτίθενται στον καπνό των άλλων όταν επισκέπτονται καφέ, μπαρ ή εστιατόριο, γεγονός που καταδεικνύει το έλλειμμα στην εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αναφορικά με τις διατροφικές συνήθεις των Ελλήνων, η έρευνα κατέδειξε ότι το 54,6% του πληθυσμού καναταλώνει καθημερινά φρούτα ή φυσικούς χυμούς φρούτων και μόλις το 1,2% δεν καταναλώνει καθόλου. Το ποσοστό του πληθυσμού που καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή χυμούς φρέσκων λαχανικών ανέρχεται στο 62% και το 78% καταναλώνουν κόκκινο κρέας το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με το θηλασμό. Οπως φάνηκε από τις απαντήσεις το 84,1% των μητέρων με ανήλικο παιδί κάτω των δύο ετών δήλωσε ότι θήλασε το παιδί της.

Η έρευνα, διεξήχθη σε δείγμα 8.223 ιδιωτικών νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα και είναι η δεύτερη αυτού του είδους που πραγματοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (η πρώτη έγινε το 2009). Η επόμενη έρευνα υγείας από την Αρχή θα διενεργηθεί το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή