Αποκαλυπτική η δικογραφία για την υπόθεση Γιακουμάκη

Αποκαλυπτική η δικογραφία για την υπόθεση Γιακουμάκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον άδικο χαμό του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, έπειτα από τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της δικογραφίας. Μεγάλο μέρος της (συν)ευθύνης φέρεται να έχει η τότε διεύθυνση της σχολής, που φαίνεται να μη μερίμνησε για να αποτρέψει το κακό… Επισημαίνεται ότι η ανακρίτρια εξετάζει καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ για τους τραμπουκισμούς κατά του Βαγγέλη απαγγέλθηκαν σε επτά φοιτητές κακουργηματικές κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Δεύτερη δικογραφία έχει σχηματιστεί για παράβαση καθήκοντος σε βάρος τού τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της υπεύθυνης της Εστίας, οι οποίοι έκτοτε έχουν αντικατασταθεί. Παράλληλα, μια τρίτη δικογραφία έχει σχηματιστεί και για τις ευθύνες της νέας διοίκησης.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις της υπεύθυνης της Εστίας της σχολής, μιας διοικητικής υπαλλήλου, μιας καθηγήτριας και δύο φοιτητών στις Αρχές, υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για να προστατευθούν οι σπουδαστές εκ Κρήτης που βασάνιζαν τον Βαγγέλη. Το ίδιο κατέθεσε και η μητέρα του, κ. Μαρία Φρονιμάκη, που ισχυρίστηκε ότι, μετά την εξαφάνιση του παιδιού της, ο διευθυντής της σχολής τής είπε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλει, παρά τα προβλήματα που δημιουργούσαν. Ο τότε διευθυντής της σχολής παραδέχεται ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για όσα συνέβαιναν στη σχολή και ότι δεν απέβαλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος. Αρνείται, όμως, ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

Οι καταθέσεις, ωστόσο, όλων των υπολοίπων που εργάζονταν στη σχολή εκείνη τη χρονική περίοδο διαψεύδουν τον διευθυντή. Ενας διοικητικός υπάλληλος στη γραμματεία της σχολής επιβεβαιώνει τηλεφωνήματα πολιτικών προσώπων, ενώ και καθηγήτρια κατέθεσε πως παρά το ότι οι διδάσκοντες συνεδρίασαν για την επιβολή ποινής, αυτή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης από την Κρήτη. Η ομάδα των Κρητικών φοιτητών, σύμφωνα με το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τραμπούκιζε σε βάρος και άλλων σπουδαστών, ενώ από τις καταθέσεις προκύπτει ότι προκαλούσε φθορές και προβλήματα και εκτός σχολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή