Μαίνεται η κόντρα υπ. Παιδείας με ιδιωτικά σχολεία

Μαίνεται η κόντρα υπ. Παιδείας με ιδιωτικά σχολεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνη δήλωση περί της αλήθειας του εργοδότη τους – σχολάρχη ζητεί από τους εκπαιδευτικούς διευθυντής Εκπαίδευσης στην Αττική, «γράφοντας» το νέο επεισόδιο στην κόντρα υπουργείου Παιδείας με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με αντικείμενο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της Δ΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γεώργιος Κέντρος απέστειλε έγγραφο στους ιδιοκτήτες σχολείων που υπάγονται στην Δ’ Διεύθυνση (καλύπτει τις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Ταύρου), ζητώντας τους εντός πέντε ημερών να τον ενημερώσουν αν έχουν διενεργήσει αξιολόγηση του εκπαιδευτικών τους. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, θα πρέπει να αποστείλουν υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στη σχολική τους μονάδα, με τις οποίες θα δηλώνουν ότι δεν έχουν αξιολογηθεί από αυτά.

Το έγγραφο του διευθυντή της Δ΄ Διεύθυνσης αποτελεί εφαρμογή οδηγίας (Φ.8/35/25955/Δ2/16-02-2016) του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος έδωσε πρόσφατα εντολή προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ελέγχους μήπως διενεργείται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Η σχετική εγκύκλιος του Νίκου Φίλη ανέφερε ότι, «σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στο υπουργείο ύστερα από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος αλλά και ιδιωτών, ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια διενεργούν παράτυπη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων κριτηρίων και από μη προβλεπόμενους αξιολογητές», και ζητούσε «να προβείτε στους απαιτούμενους ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για να διαπιστώσετε τυχόν τέτοιες ενέργειες, ενημερώνοντας μετά το πέρας τους τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και να κοινοποιήσετε την παρούσα οδηγία σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) της περιοχής ευθύνης σας».

Η εγκύκλιος Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολών, που ανέφερε ότι «η τουλάχιστον ατυχής μνεία περί καθηκοντολογίου και άσκησης διοικητικού και πειθαρχικού ελέγχου από τους διευθυντές Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία αναδεικνύει τη σοβιετικού τύπου αντίληψη ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων εκθέτοντας τον υπουργό. Το υπουργικό έγγραφο, που ξεκινά με την καθεστωτική διατύπωση "όλα τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας", δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι το ζήτημα δεν είναι η αξιολόγηση καθαυτή, αλλά ότι επιχειρείται η επαναφορά των ρητρών μονιμότητας σε ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα». Το υπ. Παιδείας αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση μέσω άλλης διαδικασίας πλην εκείνης διά του σχολικού συμβούλου, ενώ τα σχολεία εκτιμούν ότι η αξιολόγηση μέσω άλλης διαδικασίας (π.χ. με μετρήσιμα κριτήρια) δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή, Ν.Δ. και Ποτάμι ζητούν την ενίσχυση των σχολικών συμβούλων (που είναι υπεύθυνοι και για την αξιολόγηση), καθώς τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από ένα έτος να συγκροτηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή