Δεκάδες πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Ηλεία

Δεκάδες πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Ηλεία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις περασμένες ημέρες, σε συνδυασμό με την αμέλεια όσων καίνε υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, ευνόησαν την εκδήλωση δεκάδων πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας. Ταυτόχρονα προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ανάλογης με αυτήν που καταγράφεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι περισσότερες φωτιές εκδηλώθηκαν στην Ηλεία και σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πύργου, Κώστας Κυριακόπουλος, μόνο το διήμερο 28 και 29 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 34 πυρκαγιές, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου είχαν εκδηλωθεί 26 φωτιές.

Βασική αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν, σύμφωνα με τον Κώστα Κυριακόπουλο, η αμέλεια όσων έκαιγαν υπολείμματα από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αφού δεν είχαν φροντίσει να λάβουν προληπτικά μέτρα. Μάλιστα, τις τρεις ημέρες που εκδηλώθηκαν οι δεκάδες αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία, έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια, δηλαδή το 2014 και το 2015, είχαμε περισσότερα καμένα στρέμματα τη χειμερινή περίοδο, από ό,τι το καλοκαίρι» λέει ο κ. Κυριακόπουλος. Επίσης, και στην Αχαΐα καταγράφηκαν ανάλογα περιστατικά, τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Νίκος Ρουμελιώτης, τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκαν 36 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ τον Ιανουάριο, 16. Σύμφωνα και με τον κ. Ρουμελιώτη, βασική αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών, ήταν ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών με την αμέλεια όσων καίνε υπολείμματα καλλιεργειών. Οπως σημειώνει, δεν είναι δυνατόν κάποιος που βάζει φωτιά για να κάψει κλαδιά, να την αφήνει και να φεύγει από το σημείο.

Αγροτοδασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα και στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεσολογγίου, Δ. Κοντογιάννη, ανάλογα περιστατικά υπήρξαν και στην περιοχή τους, τα όποια όπως πρόσθεσε οφείλονται κυρίως στην έλλειψη βροχοπτώσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη Ναυπακτία, όπως είπε στην «Κ» ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Π. Δημόπουλος, εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Τρίκορφο, «αλλά καταφέραμε και την ελέγξαμε πριν πάρει διαστάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή