Στα χαρακώματα για την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία

Στα χαρακώματα για την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτό πόλεμο βρίσκονται πλέον οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με επίκεντρο την απόφαση του υπουργού Νίκου Φίλη να απαγορεύσει την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία και να εγκαλέσει όσα έχουν αρχίσει σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, χθες δημοσιοποιήθηκε επιστολή του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων προς διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, η οποία έχει δώσει εντολή σε ιδιωτικά της αρμοδιότητάς της για έλεγχο μισθοδοτικών καταστάσεων και για έλεγχο και παύση παράτυπης αξιολόγησης από ιδιωτικά σχολεία. «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχετε απευθύνει προς τα ιδιωτικά σχολεία της αρμοδιότητάς σας δύο έγγραφα, ο απαξιωτικός τόνος και το ύφος των οποίων εκπλήσσει για την περιφρόνηση που επιδεικνύετε προς τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατικής διοίκησης και για το πώς αντιλαμβάνεστε τον θεσμικό ρόλο σας προς αυτά», λέει η επιστολή. Και διευρύνοντας το πλαίσιο αναφοράς, ο Σύνδεσμος προσθέτει: «Εκείνο που εκπλήσσει περισσότερο και εγείρει σοβαρότατες ανησυχίες για το ποιοι τελικά διοικούν το υπουργείο Παιδείας, είναι η επιδεικνυόμενη νομιμοφροσύνη σας προς τη συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) και ο ενστερνισμός των στοχευμένων “καταγγελιών” της. Είναι γνωστός ο καταστατικός σκοπός της ΟΙΕΛΕ, η κατάργηση δηλαδή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και οι δόλιες μεθοδεύσεις που ακολουθεί προς επίτευξή του με τη συμπαράσταση, δυστυχώς, ομοϊδεατών ή τρομοκρατημένων διοικητικών υπαλλήλων». Ο Σύνδεσμος τονίζει προς τη διευθύντρια ότι «κατανοούμε τη θέση σας, τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην επαγγελματική διάστασή της, όμως, δεν αποδεχόμαστε καθεστωτικές συμπεριφορές που παραπέμπουν σε μελανές σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας. Ο Σύνδεσμος έχει διατυπωμένη άποψη επί των ζητημάτων που θίγονται στα έγγραφά σας και, εν πάση περιπτώσει, πάντα επιδιώκει την ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία με τις προϊστάμενες διοικητικές υπηρεσίες του υπ. Παιδείας.

Στο θέμα παρενέβη η ΟΙΕΛΕ λέγοντας ότι οι διοικούντες τον Σύνδεσμο «σε άλλο επίπεδο έχουν φτάσει τον σχολικό εκφοβισμό. Απροκάλυπτα πλέον απειλούν και στοχοποιούν στελέχη της διοίκησης που αποπειρώνται να εφαρμόσουν τον νόμο. Αντιλαμβανόμαστε την κατάστασή τους. Εδώ και 6 χρόνια, ένας νόμος εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. O νόμος της ζούγκλας. Ορισμένοι εργοδότες παραβιάζουν καθημερινά και με ακραίο τρόπο κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα. Λειτουργούν με απλήρωτους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν, εκδίδουν πλαστούς και παράνομους τίτλους σπουδών και διαπράττουν κάθε λογής παρανομία κρυμμένοι πίσω από μπάρες και 3 σειρές υπαλλήλων security που παρεμποδίζουν κάθε απόπειρα ελέγχου της πολιτείας. Τώρα που, για πρώτη φορά, γίνεται μια στοιχειώδης απόπειρα εφαρμογής τμημάτων της ισχύουσας νομοθεσίας, τα καλομαθημένα παιδιά του συστήματος εξεγείρονται. Δεν θέλουν να ελέγξει κανείς το άβατο των “μαγαζιών” τους και εκτοξεύουν απειλές σε αυτούς που είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία και τον νόμο να εποπτεύουν τα ιδιωτικά σχολεία. Τρέμουν για τις αποκαλύψεις που έρχονται για χοντρές παρανομίες στα ιδιωτικά και, πανικόβλητοι, λειτουργούν σαν σερίφηδες που διατάζουν τους εκπροσώπους της πολιτείας να τους αφήσουν ανεξέλεγκτους να πλουτίζουν εις βάρος της κοινωνίας, αλλά και του αγαθού της εκπαίδευσης. Δεν θα τους περάσει».

H ΟΙΕΛΕ την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε λίστα 38 ιδιωτικών σχολείων που, όπως υποστηρίζει η ίδια, αδειοδοτήθηκαν ενώ έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και εργαζομένους. Για το θέμα η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Χαράμπο Κυραϊλίδη, ότι «καλύπτει τους μπαταχτσήδες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων». Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την εφορία και προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή