SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Κιλκίς

SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Κιλκίς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο, ύστερα από έξι χρόνια υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, καλείται να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών για νοσηλεία των προσφύγων από την Ειδομένη. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν απευθυνθεί στο νοσοκομείο 230 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 78 χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα περισσότερα περιστατικά νοσηλείας αφορούσαν σε παιδιά (29), τη στιγμή μάλιστα που στην παιδιατρική κλινική έχουν απομείνει ένας επιμελητής παιδίατρος, ένας επικουρικός και ένας «δανεικός» από κέντρο υγείας. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας από τους πρόσφυγες αυξάνεται σταδιακά, η επικοινωνία μαζί τους είναι πολλές φορές αδύνατη, ενώ αρκετά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο άρνησης της ιατρικής βοήθειας, λόγω των θεραπευτικών τους αντιλήψεων. Η Ενωση καλεί το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει τις δομές υγείας του Κιλκίς οικονομικά, υλικοτεχνικά και με ανθρώπινο δυναμικό, τονίζοντας ότι «η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο τις αντοχές μας, και δεν πάει άλλο».

Εν τω μεταξύ, σε προγράμματα της UNICEF θα βασισθεί η εκπαίδευση-αγωγή των παιδιών μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα μας. Χθες σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας με αντιπροσωπεία του Οργανισμού συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με βάση το εθνικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την κοινωνική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που θα μείνουν προσωρινά και την ένταξη σε βάθος χρόνου στην ελληνική πραγματικότητα όσων παιδιών παραμείνουν μόνιμα στη χώρα. Η συμβολή της UNICEF σε αυτού του είδους τα προγράμματα κρίνεται ως το πιο ρεαλιστικό βήμα, με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και την υποδομή για τέτοιας φύσης και έκτασης προβλήματα.

Συνάντηση με τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, αρμόδιο για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργο Μόσχο, είχε ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιος για τα προσφυγικά-μεταναστευτικά θέματα, Tomas Bocek, με θέμα τα ασυνόδευτα παιδιά που διασχίζουν το Αιγαίο. Ο κ. Μόσχος ενημέρωσε τον ειδικό εκπρόσωπο ότι συνεχίζει να βοηθάει σε θέματα καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού των υπηρεσιών που παρέχονται στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή