Ανάγκη άμεσης εκκένωσης της Ειδομένης

Ανάγκη άμεσης εκκένωσης της Ειδομένης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες που παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, περισσότεροι από 12.000, και στον Πειραιά, περίπου 3.050 άτομα. Εδώ και τρεις ημέρες έχουν κλείσει εντελώς τα σύνορα με τα Σκόπια, και σε όλη τη χώρα έχουν εγκλωβιστεί 35.945 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ καθημερινά φθάνουν και άλλοι στα νησιά. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται αυτοβούλως και χωρίς κανέναν έλεγχο, με κάθε μέσον, από και προς την Ειδομένη ή και άλλα σημεία στη χώρα, προσπαθώντας να βρουν τρόπο διαφυγής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κόστος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης έχει φτάσει τα 278 εκατ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευτεί κυρίως από εθνικούς πόρους, και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ωστόσο αναμένεται σύντομα να εισρεύσουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργου Κυρίτση, αναφέρεται ως προτεραιότητα να αδειάσει η Ειδομένη και να «μεταφερθούν οι άνθρωποι σε δομές όπου θα τους παρασχεθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης». Τονίζεται, ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια να πειστούν όσοι παραμένουν στην Ειδομένη να μετακινηθούν. Για να φιλοξενηθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται απαραίτητα καινούργιες δομές που δεν είναι ακόμα έτοιμες. Χθες ξεκίνησαν στη Θεσσαλία οι εργασίες στο ανενεργό στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο να υποδεχτεί 1.000 άτομα την επόμενη εβδομάδα. Από την κυβέρνηση είχαν ανακοινωθεί τέσσερα νέα σημεία προσωρινής φιλοξενίας στη Θεσσαλία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Στην Ηπειρο οι εργασίες για τη δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας ξεκίνησαν σε Φιλιππιάδα και Δολιανά.

Η κατάσταση στην Ειδομένη, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έχουν μετατρέψει την έκταση σε βούρκο, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, με τους πρόσφυγες συχνά να χάνουν την ψυχραιμία τους και να έρχονται στα χέρια. Στην περιοχή βρίσκονται μόνο μη κυβερνητικές οργανώσεις και κανένας υπεύθυνος από την πλευρά του κράτους, αφού δεν θεωρείται επίσημη δομή φιλοξενίας. Παρά την επίσημη καταμέτρηση, που αναφέρει 8.550 άτομα, στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκονται κάποιες ώρες της ημέρας πάνω από 13.000 άτομα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ΜΚΟ. «Η κατάσταση είναι ασφυκτική, ενώ έρχονται καθημερινά και καινούργιοι με τα πόδια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης και η ταλαιπωρία προκαλούν και επιδεινώνουν προβλήματα υγείας. Ηδη αντιμετωπίζουμε πλέον πολύ βαριά περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, ειδικά στα παιδιά», αναφέρει στην «Κ» η συντονίστρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βόρεια Ελλάδα Δέσποινα Φιλιπιδάκη. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ζητά εθελοντές, οι οποίοι πρέπει να περάσουν συγκεκριμένη εκπαίδευση για να μπορέσουν να σταλούν στα άλλα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα και χρειάζονται προσωπικό.

Οσοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη δύσκολα πείθονται να μετακινηθούν, παρά τις δυσκολίες. Από την άλλη, και οι υφιστάμενες δομές βρίσκονται σχεδόν στα όριά τους.

Στα Διαβατά επισήμως φιλοξενούν 2.200 άτομα, εκ των οποίων το 70% είναι Σύροι, το 20% Ιρακινοί και το 10% Αφγανοί. «Χθες 10 περίπου άτομα έφθασαν στα Διαβατά από την Ειδομένη σε άθλια κατάσταση», αναφέρει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής στην εγκατάσταση Σάκης Παπαθεμελής. «Στα Διαβατά οι συνθήκες βελτιώνονται συνεχώς. Οργανώνουμε παιδότοπο και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, γιατί το 50% όσων φιλοξενούνται εδώ είναι ανήλικοι», αναφέρει. Στο Χέρσο η δυναμικότητα της εγκατάστασης έχει σχεδόν εξαντληθεί, καθώς φιλοξενούνται ήδη 3.646 άτομα.

Στον Πειραιά

Στην καλοσύνη των εθελοντών και των περιοίκων βασίζονται και εκείνοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον Πειραιά. «Δύσκολα εμπιστεύονται, πολλοί φεύγουν για την Ειδομένη και ύστερα από μέρες επιστρέφουν εξαθλιωμένοι και απογοητευμένοι», διηγείται εθελόντρια. Την ώρα που μιλάμε, ένας Ιρακινός, που γνωρίζει αγγλικά, πλησιάζει. «Τι μάθατε, τι αποφάσισαν στις Βρυξέλλες, μπορώ να φύγω για τα σύνορα ή θα μας γυρίσουν στην Τουρκία;», ρωτάει με αγωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή