Προσφυγικό: Συχνές εντάσεις στο Ελληνικό

Προσφυγικό: Συχνές εντάσεις στο Ελληνικό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες όλα έμοιαζαν να κυλούν ομαλά στις δομές φιλοξενίας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Ομως λίγες ώρες πριν, την Τετάρτη, είχε ξεσπάσει η πρώτη μαζική διαμαρτυρία προσφύγων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων. Οι διαδηλωτές ήταν άντρες νεαρής και μέσης ηλικίας οι οποίοι είχαν φύγει από τον χώρο του Χόκεϊ όπου διαμένουν, προκειμένου να ξεσηκώσουν τους νέο- αφιχθέντες στους δύο άλλους χώρους του Ελληνικού, το Μπέιζμπολ και τον χώρο αφίξεων. Μιλώντας στην «Κ» η συντονίστρια του χώρου των αφίξεων κ. Χαρά Στάγκου, εξηγεί στην «Κ» : «Στο Χόκεϊ ζουν για πολλούς μήνες οι ίδιοι άνθρωποι, έχουν οργανωθεί, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να οργανώσουν τέτοια κινήματα. Εμείς αποτρέψαμε τον κόσμο μας να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία και η πλειοψηφία παρέμεινε μέσα στο κτήριο παρά τις προσκλήσεις να βγουν έξω. Μόνο κάποιοι νεαροί μπήκαν στην ομάδα των διαδηλωτών. Γενικά είναι φιλήσυχοι άνθρωποι».

Η υποτυπώδης ιατρική φροντίδα καλύπτεται από εθελοντές γιατρούς ΜΚΟ παρόλο που οι ανάγκες των προσφύγων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διαρκώς αυξάνονται. Η «Κ» χθες έγινε μάρτυρας δύο ιατρικών περιστατικών που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης αλλά το ιατρείο ήταν κλειστό και χρειάστηκε η παρέμβαση της συντονίστριας προκειμένου να βρεθεί λύση. Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα, τα δύο μωρά της οποίας για πέμπτη μέρα είχαν υψηλό πυρετό και για έναν μεσήλικα άνδρα στον οποίο χορηγήθηκαν φάρμακα τα οποία επιδείνωσαν την υγεία του. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Λαϊκό.

Ο πρώτος όροφος των αφίξεων έχει χωριστεί σε 7 διαμερίσματα στα οποία ζουν περισσότερα από 1.500 άτομα. Ολοι οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται τρεις φορές την ημέρα. «Προσπαθούμε να τους καθαρίσουμε με τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά δεν γίνεται πάντα με επιτυχία» εξηγεί ο Νικόλα Φ. εθελοντής από την ομάδα «αλληλεγγύη προσφύγων». Ο στρατός έχει αναλάβει τη σίτιση και τον καθαρισμό του ιματισμού και των κλινοσκεπασμάτων σε κλίβανο κάθε τρεις ημέρες. «Οι εγκαταστάσεις ήταν κλειστές για πολλά χρόνια, όσο και να καθαρίζουμε τα προβλήματα παραμένουν» συμπληρώνει νεαρή εθελόντρια. Τις επόμενες ημέρες στον α΄ όροφο θα δημιουργηθούν δύο «μαγαζάκια» τα οποία θα παρέχουν ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής.

Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλυτα  στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά. «Ένα από τα προβλήματα που βλέπουμε να υπάρχουν στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Βαριούνται γι’ αυτό έρχονται και βοηθούν σε διάφορες δουλειές που κάνουμε. Πρέπει να βρεθεί κάποιου είδους απασχόληση και είναι κάτι που συζητάμε» εξηγεί συντονιστής των εθελοντών.

Τα μπάνια που δημιουργήθηκαν λειτουργούν σαν χώροι κοινωνικοποίησης, αφού οι άντρες κάθονται στον προθάλαμο και συζητούν όπως θα έκαναν στο χαμάμ, ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο έχουν την δυνατότητα εκτός από του μπάνιου, να πλύνουν τα ρούχα της οικογένειας και εκεί συζητούν και γνωρίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή