Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες στα νησιά, ανάγκη καλύτερης οργάνωσης

Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες στα νησιά, ανάγκη καλύτερης οργάνωσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 10.000 πλησίασαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά, ύστερα από τις μαζικές αφίξεις των προηγούμενων ημερών, που όμως δεν συνεχίστηκαν χθες. Λίγες ήταν χθες οι βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου, χθες το πρωί βρίσκονταν στη Λέσβο 4.833 άτομα, στη Σάμο 1.215, στη Χίο 2.725, στη Ρόδο 16, στη Μεγίστη 137, στην Κω 110, στη Λέρο 275 και στη Σαμοθράκη 117, σύνολο 9.428 πρόσφυγες και μετανάστες. Ας σημειωθεί πως η καταγραφή και οι αριθμοί αφορούν κυρίως τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots).

Πιο δύσκολη παρέμενε η κατάσταση στη Χίο, όπου οι 2.725 και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες οργανωμένης φιλοξενίας του νησιού. Χθες είχε καταπλεύσει στο νησί το μισθωμένο πλοίο «Πάτμος». «Το ερώτημα είναι πόσα άτομα θα παραλάβει. Εάν πάρει 1.000 – 1.200 άτομα, θα είμαστε εντάξει. Αν πάρει 200 θα υπάρχει πρόβλημα», είπε χθες το βράδυ στην «Κ» ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς.

Παρά τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπυρίδων Γαληνός, είπε στην «Κ» πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και εντός της δυναμικότητας των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στο νησί. «Κινηθήκαμε σχετικά γρήγορα και τώρα έχουμε τις υποδομές που απαιτούνται», μας είπε ο κ. Γαληνός. Το θέμα της σίτισης των χιλιάδων προσφύγων καλύπτεται από τον στρατό καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ θετικά έχει αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των απορριμμάτων. «Εχουμε καθαρίσει τις παραλίες, ανασύραμε τα ναυάγια και τα βουλιαγμένα σκάφη που βρίσκονταν στις ακτές μας, καθώς και μεγάλο μέρος των σωσιβίων», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου.

Πιο πίσω βρίσκονται οι υποδομές στη Σάμο, όπου το δυναμικότητας περίπου 1.000 ατόμων κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspot) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. «Οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται κυρίως στο υπό κατασκευή hotspot, το οποίο όμως δεν έχει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Ενα μικρό μέρος διανυκτερεύει στο λιμάνι», μας λέει ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Στο νησί, που είναι το δεύτερο μετά τη Λέσβο πέρασμα στο Αιγαίο, δεν έχει ακόμα απαντηθεί ποιος αναλαμβάνει τη σίτιση των προσφύγων. «Τη σίτιση πραγματοποιούν πολίτες και ομάδες αλληλεγγύης, με τον συντονισμό του δήμου. Οταν ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του hotspot προβλέπεται να αναλάβει η “Αποστολή” της Εκκλησίας. Αλλά οι ανάγκες υπάρχουν τώρα, δεν περιμένουν τα όποια εγκαίνια», λέει ο δήμαρχος. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τη διαχείριση των υλικών συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατά 250%, καθώς οι πρόσφυγες τρέφονται συχνά με συσκευασμένα τρόφιμα. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή