Ενας ανθρώπινος χείμαρρος πέρασε με ορμή τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Ενας ανθρώπινος χείμαρρος πέρασε με ορμή τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και στην κεντρική πλατεία της Ειδομένης οι λιγοστοί κάτοικοι γιόρταζαν τα κούλουμα, όταν από τον κεντρικό διάδρομο που οδηγεί από τον καταυλισμό στο χωριό ακούστηκε βουητό.

Πρόσφυγες ανηφόριζαν κατά ομάδες με βήμα ταχύ προς το χωριό φορτωμένοι σακίδια, κουβέρτες, σκηνές και άλλοι κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά ή σπρώχνοντας αναπηρικά καροτσάκια. Οι συγκεντρωμένοι τρόμαξαν. «Πολλοί έτρεξαν και κλειδώθηκαν στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι, μη αντέχοντας άλλο τη ζωή στις σκηνές και τις λάσπες, θα εισβάλουν και θα τα καταλάβουν», περιγράφει η πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Ξανθίππη Σουπλή.

Ο ανθρώπινος χείμαρρος δεν είχε εκβολή την πλατεία της Ειδομένης ούτε τα σπίτια των κατοίκων της. Κινήθηκε ορμητικά νοτιότερα, παρέκαμψε το χωριό Χαμηλό σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, και εκεί «έγινε ένα» με έναν άλλο, υδάτινο χείμαρρο, τον Μαλαρέκα, φουσκωμένο τούτες τις μέρες. Η ανθρώπινη ορμή, τροφοδοτούμενη από την απόγνωση και την απελπισία, υπερίσχυσε της απειλής των ορμητικών νερών. Ανθρωποι και καφετί υδάτινοι όγκοι έγιναν ένα στην κοίτη. Νικητής βγήκε προσωρινά η ελπίδα.

Τουλάχιστον για χίλιους, που πιασμένοι από το σκοινί, το οποίο είχαν δέσει κάποιοι ακτιβιστές στις δύο όχθες, και βοηθώντας τους ξεθεωμένους από την ταλαιπωρία συνοδοιπόρους τους όταν έπεφταν καταμεσής του ποταμού με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα νερά, επιστράτευσαν τις τελευταίες δυνάμεις τους και κατάφεραν να διασχίσουν απόσταση ενός χιλιομέτρου και να «δρασκελίσουν» τα σύνορα περνώντας στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ενα δεύτερο κύμα, που ακολούθησε, αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που έσπευσαν να «φράξουν» την «κερκόπορτα», και έτσι εγκλωβίστηκε μεταξύ του χειμάρρου και της συνοριακής γραμμής.

Οσοι κατάφεραν να περάσουν τον χείμαρρο και τα σύνορα μεταφέρθηκαν από τα όργανα της τάξης της ΠΓΔΜ στα ενδότερα και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους, καθώς οι Αρχές της γείτονος επέβαλαν συσκότιση γύρω από το θέμα. Χθες μάλιστα η σλαβομακεδονική αστυνομία ανακοίνωσε ότι επαναπροώθησε στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά, 1.500 –όταν τα σύνορα είχαν περάσει περίπου 1.000– παράνομα εισελθόντες πρόσφυγες και μετανάστες, πλην όμως η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι μπήκαν στο έδαφός της από τους συνοριακούς σταθμούς πρόσφυγες σε μαζική κλίμακα.

Ούτε τους είδε κανείς στους Ευζώνους, στη Δοϊράνη και τη Νίκη Φλώρινας, που είναι οι νόμιμοι δίοδοι μετακίνησης.

Πηγή της ΕΛ.ΑΣ. πάντως ανέφερε στην «Κ» ότι κάποιες μικροομάδες επαναπροωθήθηκαν από την ΠΓΔΜ μέσω παράνομων μονοπατιών στο δάσος, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται ούτε αυτό. Το βέβαιο είναι ότι αστυνομία και στρατός της ΠΓΔΜ απώθησαν το δεύτερο κύμα «εισβολέων», που αριθμούσε περισσότερα από 1.000 άτομα, τα οποία, αφού πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, έξω από το Χαμηλό, επέστρεψαν την επομένη στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ηταν μια αυθόρμητη αντίδραση των «απελπισμένων της Ειδομένης» η μαζική εφόρμηση στην ΠΓΔΜ ή την οργάνωσαν κάποιοι; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται και οι θεωρίες οργιάζουν, με επίκεντρο έναν χάρτη της περιοχής που διακινήθηκε την προηγουμένη σε εκατοντάδες αντίτυπα στον καταυλισμό και οδηγούσε τους ενδιαφερόμενους στο μονοπάτι μέσω Χαμηλού προς τον χείμαρρο και από εκεί στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ποιοι τον έφτιαξαν και τον μοίρασαν εν αγνοία των Αρχών; Ηταν κυκλώματα διακινητών που ήξεραν την περιοχή και θα αποκόμιζαν μεγάλα ποσά; Υπήρξε μήπως «ξένος δάκτυλος» με σκοπό να «δυσφημιστεί» η Ελλάδα διεθνώς ή μήπως ήταν δουλειά των ελληνικών αρχών για να φέρουν σε δύσκολη θέση τα Σκόπια ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπως περίπου ισχυρίστηκε ο ΥΠΕΞ Νικόλα Πόποσκι;

Απάντηση επ’ αυτού επί του παρόντος δεν υπάρχει, το βέβαιο είναι ότι η απόγνωση ήταν το καύσιμο που «ανέβασε στροφές» στα πόδια αυτών των ανθρώπων για να σκαρφαλώσουν στην πλαγιά και να διαβούν το ορμητικό ποτάμι. Οι Αρχές πάντως από χθες ψάχνουν να βρουν στην περιοχή το τυπογραφείο που μπορεί να τύπωσε τον χάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή