Αποστολή στην Ειδομένη: «Μας χτύπησαν και μας γύρισαν πίσω»

Αποστολή στην Ειδομένη: «Μας χτύπησαν και μας γύρισαν πίσω»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο Θανάσης Δερβίσογλου είχε χρόνια να συναντήσει απελπισμένους ανθρώπους στην αυλή του. Μένει στο τελευταίο σπίτι του χωριού Χαμηλό, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, εκεί όπου τελειώνει η άσφαλτος και ξεκινά ο λασπόδρομος που καταλήγει στον χείμαρρο Μάλα Ρέκα. Αυτά τα νερά διέσχιζαν στο παρελθόν, ακόμη και παραμονή Χριστουγέννων, ομάδες αντρών από την Αλβανία και γυναικών από την Ουκρανία που περνούσαν μέσα στη νύχτα τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, ο 69χρονος κτηνοτρόφος είδε για πρώτη φορά τόσους πολλούς ανθρώπους να ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

«Βοσκούσα τα ζώα και είδα ένα μπουλούκι να έρχεται από την άσφαλτο. Ο κόσμος δεν είχε τέλος», λέει για τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν ή κατάφεραν να περάσουν σε σκοπιανό έδαφος. Μόλις η γυναίκα του τους είδε να φθάνουν μπροστά στο σπίτι, έσπευσε να βοηθήσει. Τους έδωσε κουβέρτες και νερά, τις σοκολάτες που είχε για τα δισέγγονά της και τις λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας. Μια γειτόνισσα προσέφερε ένα καροτσάκι που είχε για τα εγγόνια της για να τοποθετήσει κάποιος πρόσφυγας το βρέφος του. Και άλλοι γείτονες βοήθησαν, δίνοντας σχεδόν όλες τις προμήθειές τους. Τα ράφια τους άδειασαν και χθες έπρεπε να τα γεμίσουν ξανά με αγορές από το κινητό παντοπωλείο που έρχεται από το Βαφειοχώρι, καθώς το Χαμηλό δεν διαθέτει μίνι μάρκετ.

«Δεν μπορούσε το κράτος να βολέψει τόσο κόσμο; Γιατί τους έχει στις λάσπες;» αναρωτιέται η 61χρονη Τούλα Δερβίσογλου.

Την επόμενη ημέρα της εξόδου, και πάλι από την αυλή της, έβλεπε αρκετούς πρόσφυγες να επιστρέφουν από την ίδια διαδρομή που είχαν ακολουθήσει – είτε γιατί δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, είτε γιατί επαναπροωθήθηκαν από τις σκοπιανές αρχές σε ελληνικό έδαφος. Ενας συγχωριανός της κ. Δερβίσογλου τους μετέφερε στην καρότσα του αγροτικού του από το Χαμηλό μέχρι την Ειδομένη για να γλιτώσουν την επιπλέον ταλαιπωρία.

«Αφού μας φώναξαν και μας χτύπησαν, μας έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και μας γύρισαν πίσω στις δύο τα ξημερώματα. Μας έβαλαν στην Ελλάδα από τη “ζούγκλα” (σ.σ. πέρασμα κοντά στον Αξιό ποταμό που χρησιμοποιούνταν πριν από την κατασκευή του φράχτη για διακίνηση). Μας είπαν να φύγουμε και να μην επιστρέψουμε», λέει στην «Κ» Σύρος πρόσφυγας που συστήθηκε με το όνομα Ραζάν Αμπάς και πλέον βρίσκεται και πάλι στον καταυλισμό της Ειδομένης. Αλλοι συμπατριώτες του που επεστράφησαν στην Ελλάδα από παρόμοιες παράνομες οδούς λένε στην «Κ» ότι οι Αρχές της γειτονικής χώρας τούς υπόσχονταν ότι θα τους οδηγήσουν στη Σερβία προτού τους επιβιβάσουν στα στρατιωτικά οχήματα.

Ο Αμπάς, όπως και άλλοι Σύροι με τους οποίους μίλησε η «Κ» στην Ειδομένη δεν βλέπουν ακόμη θετικά το μέτρο της μετεγκατάστασης. Δεν πείθονται ότι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική που έχουν. Δεν αποκλείουν να αποπειραθούν ξανά να περάσουν στην ΠΓΔΜ, περιμένουν όμως πρώτα, όπως λένε, τις αποφάσεις της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Χθες, σε επίσκεψή του στον καταυλισμό ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε το μέτρο της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής του μέτρου. «Ο,τι βλέπουμε στην Ειδομένη πρέπει να αποτελέσει το τελευταίο κεφάλαιο μιας τραγωδίας. Πρέπει να το σταματήσουμε», δήλωσε. «Το κλείσιμο των συνόρων και η επίρριψη ευθυνών σε άλλους δεν αποτελούν λύση. Οσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να μετεγκατασταθούν νόμιμα και ασφαλώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή