Κβαντομηχανική και Επανάσταση του 1821 στο Mathesis

Κβαντομηχανική και Επανάσταση του 1821 στο Mathesis

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis ξεκινούν αυτές τις ημέρες. Συγκεκριμένα, τρεις μόλις μέρες μετά τον εορτασμό των εκατόν ενενήντα πέντε χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου ανεβαίνει και πάλι στη «σκηνή» του Mathesis, αυτή τη φορά για να ρίξει άπλετο φως «σε ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας», ενώ ο Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπόσχεται να μας δείξει την «κβαντομηχανική εν δράσει» στον θαυμαστό κόσμο των μορίων και των νέων υλικών!

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis ιδρύθηκε το 2015 – τα πρώτα μαθήματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο με περίπου 11.000 φοιτητές – ως ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επιστήμονες και, ευρύτερα, το κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Ο προγραμματισμός και το περιεχόμενο των νέων μαθημάτων του Mathesis, τα προσφέρονται δωρεάν χάρις στη στήριξή τους από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουν αναλυτικά ως εξής:

– Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική – 2: Μόρια.

Διδάσκει ο Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έναρξη: 19/3/2016, με διάρκεια 5 εβδομάδες.

Συνοπτική περιγραφή: «Η κβαντομηχανική εν δράσει» θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος τούτου του μαθήματος που έχει ως βασικό του θέμα την κατανόηση από πρώτες αρχές της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών μορίων του υλικού μας κόσμου. Ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται η θαυμαστή χημεία του άνθρακα χάρις στην οποία είναι δυνατή όχι μόνο η ανάδυση του φαινομένου της ζωής στο σύμπαν αλλά και η δημιουργία ανθρωπογενών ενώσεων καθαρού άνθρακα –όπως τα φουλερένια και το γραφένιο- που υπόσχονται να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης. Ένα μάθημα για φοιτητές φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και ηλεκτρολόγων ή χημικών μηχανικών, καθώς και για ανήσυχους εκπαιδευτικούς που αισθάνονται την ανάγκη μιας βαθύτερης κατανόησης θεμάτων που καλούνται να διδάξουν στους μαθητές τους.

– Η Επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας.

Διδάσκει η Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έναρξη: 28/3/2016, με διάρκεια 5 εβδομάδες.

Συνοπτική περιγραφή: Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι εγγραφές για τα μαθήματα συνεχίζονται στον ιστότοπο mathesis.cup.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή