Ετοιμη η Βαρκελώνη να υποδεχθεί τους πρώτους 100 πρόσφυγες από την Αθήνα

Ετοιμη η Βαρκελώνη να υποδεχθεί τους πρώτους 100 πρόσφυγες από την Αθήνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους εκατό πρόσφυγες είναι η Βαρκελώνη δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Ada Colau προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό εφόσον η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πόλεις να δείξουν την ίδια αλληλεγγύη.     

Η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau κάλεσε την κυβέρνηση της Ισπανίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να απορροφήσει τον αριθμό των προσφύγων που της αναλογούν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης βρέθηκε στη Βαρκελώνη για ένα διήμερο ως επίσημος προσκεκλημένος των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βαρκελώνη για την Αστική Ανθεκτικότητα και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη δήμαρχο τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των πόλεων -εν αντιθέσει με την απροθυμία που δείχνουν τα κράτη- στη διαχείριση του προσφυγικού κύματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε τελείως απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης.

Ο κ. Καμίνης μιλώντας σε πάνελ ομιλητών με θέμα «Τις Συνέπειες του Μεταναστευτικού» τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν απολύτως απροετοίμαστη να δεχτεί τόσο μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, αν και ήδη από το 2014 τα πρώτα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται». Τόνισε ότι από την πόλη της Αθήνας έχει περάσει το 80% από τις περίπου 900 χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εισέλθει στη χώρα. Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Καμίνης, ήδη από το καλοκαίρι του 2015 η Αθήνα παραχώρησε τον πρώτο χώρο για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων. Προσέθεσε πάντως ότι και από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχει έλλειμμα πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος που ωστόσο παραμένει υπαρκτό. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι λείπει η ισχυρή ηγεσία και η στρατηγική, με αποτέλεσμα τον διχασμό της Ευρώπης μπροστά σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στην Ειδομένη δεν τιμά την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή