Στον Αγιον Ορος ταξιδεύει η σκέψη του πρίγκιπα Καρόλου

Στον Αγιον Ορος ταξιδεύει η σκέψη του πρίγκιπα Καρόλου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Δυτικά Βαλκάνια περιοδεύει ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, η σκέψη του όμως ταξιδεύει μακριά, στον… Αθω, εκεί όπου έως πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση του Βατοπεδίου, κατέφευγε συχνά τα καλοκαίρια αναζητώντας απαντήσεις στις μεταφυσικές ανησυχίες του και μελετώντας την απαράμιλλη φύση.

Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ζήτησε να δει τον πατριάρχη Ειρηναίο και κατά τη συνάντησή τους, στην οποία είχε κληθεί και παρέστη και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία Κωνσταντίνος Οικονομίδης, εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί λεπτομερώς για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης της Ι. Μονής Χελανδαρίου στο Αγιον Ορος, η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2004.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ιδιαίτερους λόγους να ενδιαφερθεί για την ιστορική μονή στον Αθω, αφού έχει διαθέσει για την επισκευή της 650.000 λίρες Αγγλίας, ενώ την είχε επισκεφθεί αμέσως μετά την πυρκαγιά. Με την επιθυμία του να μάθει νέα για το Χελανδάρι, ταυτόχρονα άγγιξε ευαίσθητες χορδές της συλλογικής σερβικής θρησκευτικής συνείδησης, στην οποία είναι καταχωρισμένη η συγκεκριμένη μονή ως η «Ιερουσαλήμ» της σερβικής Ορθοδοξίας, και βέβαια ανέβασε τη δημοφιλία του φλεγματικού γαλαζοαίματου σε μια κατά τα άλλα μάλλον «άνοστη», μέχρι χθες τουλάχιστον, περιοδεία, όπου έγινε είδηση ένα καθρεφτάκι που χάρισε η σύζυγος του Σέρβου προέδρου Νίκολιτς στην Καμίλα Πάρκερ…

Για εκείνους που αγωνιούν αν θα ξανάρθει ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο «Περιβόλι της Παναγίας» την απάντηση φέρεται να έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση του Ελληνα πρέσβη. «Ναι, ελπίζω να γίνει αυτό εν ζωή», είπε.

Τακτικός επισκέπτης

Εν αναμονή της πριγκιπικής επιστροφής, να θυμηθούμε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος υπήρξε τακτικός επισκέπτης του Αγίου Ορους, όπου, φιλοξενούμενος του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, παρέμενε επί πολλές μέρες τα καλοκαίρια στην αγιορείτικη χερσόνησο ασχολούμενος με τη φύση και, κατά κάποιους, μελετώντας τις ορθόδοξες χριστιανικές γραφές.

Η τακτική παρουσία του στην «κιβωτό της Ορθοδοξίας» τροφοδότησε φήμες ότι ασπάστηκε την ορθόδοξη πίστη, και μάλιστα, σύμφωνα με τους πιο προχωρημένους, βαπτίστηκε κρυφά, καθώς, όπως υποστήριζαν, εάν δήλωνε την αλλαγή του θρησκευτικού του δόγματος, θα έχανε το δικαίωμα της διεκδίκησης του θρόνου στην Αγγλία. Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείψουν και οι συνωμοσιολόγοι που τον ήθελαν «δούρειο ίππο» του παπισμού…

Ολα αυτά έως το 2008, οπότε ξέσπασε η θύελλα του Βατοπεδίου, και ο υψηλός επισκέπτης έπαψε, για λόγους ευκόλως κατανοητούς, να επισκέπτεται τον Αθω, αφαιρώντας από το ιερό βουνό μερικά λεπτά παγκόσμιας προβολής κάθε φορά που αποβιβαζόταν από την πολυτελή θαλαμηγό γνωστού Ελληνα εφοπλιστή στο Βατοπέδι.

Υπενθυμίζοντας στο Βελιγράδι τη δωρεά του στο Χελανδάρι, ο πρίγκιπας Κάρολος μπήκε για τα καλά στην «καρδιά» των Σέρβων, που, πλην εκείνων των προχωρημένων ηλικιών, ούτε έζησαν ούτε συγκινούνται ιδιαίτερα από τους εστεμμένους, υπολείμματα των οποίων, της γενιάς Καρατζόρτζεβιτς, ζουν περιθωριακά σήμερα σε κάποιο παρακμασμένο παλάτι στην πρωτεύουσά τους.

Γιατί το μοναστήρι αυτό, στο οποίο εγκαταβιούν αποκλειστικά σερβικής καταγωγής μοναχοί, θεωρείται από τους Σέρβους το σημαντικότερο κέντρο του πολιτισμού τους, αφού η συμβολή του είναι τεράστια στη διαμόρφωση της παιδείας και της πνευματικότητάς τους μέσα στην Ιστορία.

Πολλοί θεωρούν απορίας άξιον πώς οι φανατικοί εθνικιστές ορθόδοξοι Σέρβοι μοναχοί δέχθηκαν ως «ευλογία» τη δωρεά ενός αλλοδόξου, δυνάμει αρχηγού της Αγγλικανικής Εκκλησίας, όταν αρνήθηκαν να δώσουν το έργο του καθαρισμού των ερειπίων της μονής μετά την πυρκαγιά σε εταιρείες που είχαν Αλβανούς εργαζόμενους ή όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επισκέφθηκε το μοναστήρι και αναχωρώντας απολύμαναν με απορρυπαντικό τη διαδρομή από το ελικοδρόμιο έως το μοναστήρι, θεωρώντας ότι μολύνθηκε από κομμουνιστικό ιό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή