Πάνω από 3.000 οι «ξεχασμένοι» του βαλκανικού διαδρόμου

Πάνω από 3.000 οι «ξεχασμένοι» του βαλκανικού διαδρόμου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι παγκόσμιοι προβολείς της δημοσιότητας εξακολουθούν να φωτίζουν στην κάθε της λεπτομέρεια την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ειδομένη, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα παραπάνω, καταμεσής του κλειστού πια βαλκανικού διαδρόμου, εκτυλίσσεται, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ένα άλλο προσφυγικό δράμα. Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες/μετανάστες παραμένουν καθηλωμένοι στον άξονα Σκοπίων – Σερβίας, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία προοπτική να συνεχίσουν προς την Ευρώπη ή έστω κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Είναι οι «ξεχασμένοι» του βαλκανικού διαδρόμου, Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρανοί, Μαροκινοί, πολίτες του Μπανγκλαντές, ακόμα και Σύροι και Ιρακινοί, που κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσαν οι ενδιάμεσες χώρες για να περάσουν, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν με το σφράγισμά του και έκτοτε να μην τους θέλει κανείς…

Από αυτούς, 2.000 επαναπροωθήθηκαν από την Κροατία, αλλά εγκλωβίστηκαν στη Σερβία και περιμένουν σε τρία κέντρα προσωρινής φιλοξενίας –στο Πρέσεβο, στο Σιντ και έξω από το Βελιγράδι– να ανοίξει και πάλι ο διάδρομος για να φτάσουν στη Γερμανία ή βορειότερα, στη σκανδιναβική χερσόνησο. Οι Σέρβοι τους πιέζουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου για να μείνουν στους καταυλισμούς, εκείνοι όμως, οι περισσότεροι, αρνούνται υπό τον φόβο ότι η υπογραφή ενός τέτοιου εγγράφου δεν θα τους επιτρέψει να φύγουν προς την Ευρώπη, εάν και όταν, όπως ελπίζουν, εμφανιστεί κάποια ευκαιρία. Αλλοι 1.500 βρίσκονται σε αντίσκηνα στο χωριό Ταμπάνοβτσε της FYROM, έξω από την πόλη Κουμάνοβο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με τη Σερβία, σε τραγικές συνθήκες. Κρούσματα ψώρας, ανεμοβλογιάς, ακόμα και ψείρες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Το μεγάλο όμως δράμα εξελίσσεται στη νεκρή ζώνη, μεταξύ των συνόρων Σερβίας και ΠΓΔΜ, στο ύψος του Ταμπάνοβτσε, όπου ζουν εγκλωβισμένοι μέσα στις λάσπες και το ψύχος 335 άνθρωποι. Αυτούς εδώ δεν τους θέλει κανείς. Οι Σέρβοι τους έστειλαν πίσω «πακέτο», αφήνοντάς τους στη νεκρή ζώνη, οι Αρχές των Σκοπίων δεν πετάνε τη σκούφια τους να τους φορτωθούν, παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων, φοβούμενες ότι θα τους μείνουν «αμανάτι», όπως και οι άλλοι στον καταυλισμό του Ταμπάνοβτσε που τείνει να εξελιχθεί σε δική τους Ειδομένη. Οι Ευρωπαίοι, η παρέα του Βίσεγκραντ, ο πολύς Σεμπάστιαν Κουρτς, η διεθνής κοινότητα γενικότερα, σηκώνουν τους ώμους αν τύχει να ακούσουν γι’ αυτούς.

Ανεπιθύμητοι

Με το που έσβησαν τα «φώτα» και έκλεισαν τα περάσματα στον βαλκανικό διάδρομο, βυθίστηκε στο σκοτάδι και η τύχη των «ανεπιθύμητων» αυτών ανθρώπων, που βρέθηκαν στη λάθος θέση της διαδρομής τη λάθος ώρα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις τούς βοηθούν να επιβιώσουν, αλλά μέχρι πότε και σε τι μπορούν να ελπίζουν; Κάποιοι κάνουν λόγο για ανθρωπιστικές «παράπλευρες απώλειες» από το κλείσιμο του διαύλου της Βαλκανικής, που μετά το σφράγισμα των περασμάτων του αφήνει πίσω του αγκαθωτούς φράχτες, διακρατικές τριβές και εντάσεις σε μια περιοχή με εύθραυστη σταθερότητα, καχυποψία και ξενοφοβία.

Και βέβαια το κεφάλαιο «Πρόσφυγες» δεν κλείνει για τα Βαλκάνια με τη φραγή του διάδρομου από την Ειδομένη έως την Αυστρία και τη Γερμανία, μέσω των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική δεξαμενή, η τέταρτη μαζί με αυτές σε Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, δεν θα πάψει να γεμίζει με ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας και όλοι φοβούνται νέο τσουνάμι με το που θα καλυτερεύσει ο καιρός. Προς τα πού θα εκτονωθεί για να μην εκραγεί κάποια στιγμή, από τη στιγμή που έκλεισε ο «αγωγός» μέσω Ειδομένης;

Οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι αισθάνονται ν’ ακούν «βουητό επερχόμενων γεγονότων» και λαμβάνουν τα μέτρα τους, διαβλέποντας ότι οι επόμενοι διάδρομοι θα είναι μέσα από τα εδάφη τους. Τα Τίρανα συμφώνησαν στην ανάπτυξη δυνάμεων (και) της ιταλικής αστυνομίας στα σύνορά τους με την Ελλάδα, συγκρότησαν από τώρα κυβερνητική επιτροπή που θα διαχειριστεί το πρόβλημα εφόσον ενσκήψει, διαμορφώνουν χώρους υποδοχής και εγκατάστασης και κατάσχουν το ένα μετά το άλλο φουσκωτά πλεούμενα που υποπτεύονται ότι αγοράζονται για να χρησιμοποιηθούν στη μεταφορά προσφύγων παράνομα στην Ιταλία, η οποία επίσης αναπτύσσει στρατό στις κοντινές με την Ελλάδα ακτές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή