Κινητικότητα στην Ειδομένη με αφορμή τις φήμες για άνοιγμα των συνόρων

Κινητικότητα στην Ειδομένη με αφορμή τις φήμες για άνοιγμα των συνόρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα.

Ομάδα προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό -όπως έλεγαν- να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

Στα χέρια τους κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονταν συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας. Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Από χθες επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή